Președintele rus Vladimir Putin a aprobat o nouă strategie navală care urmărește să restabilească pe deplin poziția Rusiei ca una dintre cele mai importante puteri maritime ale lumii, a declarat consilierul de la Kremlin, Nikolai Patrușev, într-un interviu publicat luni, potrivit Reuters.
Rusia are a treia cea mai puternică marină din lume, după China și Statele Unite, potrivit celor mai multe clasamente publice, deși marina rusă a suferit o serie de pierderi importante în războiul din Ucraina.
Patrușev, fost ofițer KGB care a lucrat alături de Putin în orașul Sankt Petersburg în perioada sovietică, a precizat că noua strategie navală – intitulată „Strategia pentru dezvoltarea Marinei Ruse până în 2050” – a fost aprobată de Putin la sfârșitul lunii mai.
„Poziția Rusiei ca una dintre cele mai mari puteri maritime ale lumii se reface treptat”, a declarat Patrușev pentru ziarul Argumenty i Fakty.
„Este imposibil să desfășori o astfel de activitate fără o viziune pe termen lung asupra posibilelor evoluții în oceane, a transformării provocărilor și amenințărilor și, desigur, fără a stabili obiectivele și sarcinile care revin Marinei Ruse”, a mai spus el.
Patrușev nu a oferit alte detalii despre strategie, însă Rusia a crescut cheltuielile pentru apărare și securitate până la niveluri comparabile cu cele din perioada Războiului Rece, ca procent din produsul intern brut.
Un raport al Departamentului Apărării din SUA afirma, în 2021, că Beijing deține cea mai mare marină din lume și că forța sa navală de luptă este estimată să ajungă la 460 de nave până în 2030.
Datele din surse deschise sugerează că Rusia are 79 de submarine, inclusiv 14 submarine nucleare cu rachete balistice, precum și 222 de nave de război. Flota sa principală este Flota de Nord, cu sediul la Severomorsk, pe țărmul Mării Barents.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu