Vladimir Putin a ținut un moment de reculegere pentru rușii morți în Ucraina.
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, a ținut un moment de reculegere pentru proprii morți, fără a preciza ceva despre cei pierduți de Ucraina.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat, joi seară, cu ocazia reuniunii Consiliului prezidenţial pentru Securitate Naţională, că ucrainenii şi ruşii sunt "un singur popor", precizând că operaţiunea militară în Ucraina se derulează "conform planului".
"Ruşii şi ucrainenii sunt un singur popor. Operaţiunea militară se desfăşoară conform planului", a declarat Vladimir Putin, potrivit cotidianului Le Figaro şi agenţiei ANSA.
Liderul de la Kremlin susţine că armata rusă încearcă să creeze culoare umanitare pentru evacuarea civililor, dar că "neonaziştii" folosesc civilii ca scuturi umane. "Militarii noştri oferă coridoare sigure pentru civili, dar neonaziştii ucraineni şi mercenarii străini împiedică evacuările şi tratează civilii ca scuturi umane", a afirmat Vladimir Putin.
În contextul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia, Ministerul rus al Apărării a anunţat joi intenţia de a suspenda operaţiunile militare pentru facilitarea evacuării civililor pe coridoare umanitare. "Suntem pregătiţi pentru crearea de coridoare umanitare, în orice moment", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova.
Între timp, în pofida negocierilor, atacurile armatei ruse continuă în Ucraina. Cel puţin 33 de oameni au fost ucişi în urma raidurilor aeriene ruse care au vizat joi orăşelul Cernighiv, situat în nordul Ucrainei, au declarat surse din cadrul serviciilor de securitate locale, scrie Mediafax.
Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exprimat joi intenţia de a-şi continua 'fără compromisuri' ofensiva împotriva 'naţionaliştilor' în Ucraina, în cursul unei convorbiri telefonice cu omologul său francez, Emmanuel Macron, potrivit Kremlinului, informează AFP.
'Rusia intenţionează să continue fără compromisuri lupta împotriva membrilor grupărilor naţionaliste care comit crime de război', i-a spus Putin lui Macron, conform comunicatului de presă al Kremlinului.
De cealaltă parte, Emmanuel Macron a apreciat că 'ceea ce este mai rău abia urmează' în Ucraina, după convorbirea cu Vladimir Putin, care şi-a exprimat 'foarte marea determinare' de a-şi continua ofensiva, al cărei scop este 'să preia controlul' întregii ţări, potrivit Palatului Elysee.
În cadrul acestei convorbiri, calificată drept 'deschisă' de către Kremlin, liderul rus a 'comentat amănunţit discursul pronunţat în ajun de către preşedintele francez cu privire la războiul din Ucraina, exprimându-şi dezacordul cu mai multe dintre tezele sale. În special în ceea ce priveşte declaraţia lui Emmanuel Macron care a calificat drept 'o minciună' faptul că Rusia luptă cu nazismul în Ucraina', potrivit Kremlinului.
Președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și președintele Parlamentului, Igor Grosu au semnat cererea de aderare la Uniunea Europeană. Evenimentul a avut loc la Reședința de Stat.
"Suntem gata să ne asumăm responsabilitatea pentru viitorul nostru. Vrem să trăim pașnic în democrație", a declarat Maia Sandu.
Ieri, Maia Sandu a declarat că va semna o astfel de cerere, dar nu a spus când ar urma să facă asta. Amintim că recent, Goergia și Ucraina au semnat cererea de aderare.
Începând din 28 aprilie 2014 a fost liberalizat regimul de vize pentru cetăţenii Republicii Moldova.
Ţări care au oficial statutul de candidate la aderare sunt Albania, Macedonia de Nord, Serbia, Muntenegru şi Turcia. Cu toate acestea, negocierile de aderare sunt blocate sau trenează de mai mulţi ani (vezi imaginile AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu