Reforma sistemului judiciar din Israel, pe care guvernul și-o dorește, a stârnit foarte multe nemulțumiri în rândul cetățenilor israelieni care au protestat în mai multe orașe, în cursul zile de sâmbătă, potrivit AFP.
Proiectul are susținerea coaliţiei premierului Netanyahu care este alcătuită din partide evreieşti de extremă-dreapta şi ultra-ortodoxe. Aceasta este un cea mai mare mișcare de protest înregistrată în istoria țării.
În luna ianuarie a fost anunțat proiectul și încă de atunci oamenii au început să protesteze săptămânal în orașele din toată țara, însă cele mai mari manifestații sunt organizate în orașul Tel Aviv.
Câteva mii se oameni purtând steaguri israeliene au strigat 'Democraţie, democraţie' și o mulțime de sloganuri dedicate guvernului deoarece a decis să continue cu proiectul în ciuda faptului că există o împotrivire masivă în ceea ce-l privește.
De cealaltă parte, guvernul este de părere că această reformă, care va crește puterea parlamentarilor faţă de cea a magistraţilor, trebuie adoptată deoarece va echilibra puterile. Cei care nu sunt de acord cu ea văd lucrurile diferit însă, considerând-o o ameninţare la adresa democraţiei și temându-se că va provoca o derivă autoritară.
Parlamentul deja a adoptat una dintre clauze. Este vorba despre cea care limitează posibilitatea Curţii Supreme de a invalida o decizie a guvernului.
În prezent, are loc vacanţa parlamentară de vară, ceea ce a dus la suspendarea procesului legislativ. Prim-ministrul Netanyahu a făcut promisiunea că va fi deschis în privinţa negocierilor, potrivit Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu