Protest 15 octombrie 2022 în București. Precedent periculos pentru România care a mai fost condamnată că încalcă tratatele UE

Fotografie de la Amine  M'siouri : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fotografie-estompare-ince-o-are-mul-ime-2246258/
Fotografie de la Amine M'siouri : https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/fotografie-estompare-ince-o-are-mul-ime-2246258/

Vlad Viski de la Asociația MozaiQ a venit cu încă un motiv pentru protestul care va avea loc sâmbătă în București.

„Imaginează-ți că partenerul tău, de 10 ani, moare și tu ești pus în situația următoare: familia lui îți dă 3 zile să părăsești casa în care ați locuit împreună în ultimul deceniu, tu nu mai ai dreptul să-l vezi, iar accesul la înmormântare îți este interzis. Ultima dată când l-ai văzut v-ați certat pe cine duce gunoiul. Omul respectiv, iubirea vieții tale, dispare într-o secundă. Ești al nimănui, aruncat în stradă, fără să poți să atingi corpul persoanei iubite pentru un ultim sărut.

Asta se poate întâmpla unei persoane LGBT în absența parteneriatului civil. Azi, cuplurile formate din persoane de același sex nu beneficiază de de niciun drept: moștenire, separația bunurilor, dreptul de vizită/decizii în spital, asigurare medicală comună, pensie, absolut nimic. Conform ILGA Europe, România este codașă în Europa în materie de protecție LGBT, cu un scor de 16 puncte din 100. Extrem de jos.

România a fost condamnată la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) în 2018 pentru nerecunoașterea unui cuplu gay căsătorit în Belgia. România încalcă, astfel, tratatele Uniunii Europene, mai exact libertatea de mișcare și drepturile asociate cu aceasta. Curtea Constituțională a României a somat statul român, la rândul său, în două cazuri, să recunoască cuplurile gay. Alte 22 de cupluri au mers și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a le fi recunoscute uniunile. În tot acest timp, nu mai puțin de 6 proiecte legislative privind legalizarea parteneriatelor civile zac în Parlament și nu există voință politică pentru a le trece. A fi LGBT în România e o bătălie continuă, una pentru supraviețuire, una pentru recunoaștere, pentru demnitate.

Cuplurile gay merită recunoaștere, România fiind una dintre ultimele 6 state ale UE care nu oferă niciun fel de protecție legală. Pentru asta ies în stradă sâmbătă 15 octombrie, de la ora 14 în Piața Universității la MARȘ DE PROTEST - Tradiția noastră e Iubirea. Pentru parteneriat civil!”, a spus Vlad Visky.

Asociația MozaiQ, organizație comunitară LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și persoane transgender), organizează marșul de protest TRADIȚIA NOASTRĂ E IUBIREA, sâmbătă, pe 15 octombrie, de la ora 14:00, pornind din Piața Universității din București, pentru a protesta în marș împotriva proiectului de lege anti-LGBT care se află pe masa Camerei Deputaților.

Ce mai transmit organizatorii:

„Prin acest protest,



Cerem deputaților români să respingă propunerea de lege PL-x nr. 243/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr.272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului. Proiectul de lege încearcă introducerea în legislație a interdicției informațiilor despre homosexualitate și identitate de gen în familie, școli, instituții medicale, mass-media, internet etc. Această lege încalcă dreptul la liberă exprimare, reinstituie cenzura, încalcă accesul persoanelor sub 18 ani la servicii de sănătate, încalcă libertatea presei, discriminează fățiș comunitatea LGBTQ+, încalcă prevederile legii nr. 60/ 23 septembrie 1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice. Cenzura oricăror filme, seriale, desene animate, documentare sau știri va veni în mod natural din această lege, și se vor interzice, ca în Rusia, orice fel de manifestări sau expuneri de steaguri LGBT, sub pretextul că ar fi „propagandă homosexuală ce lezează interesul superior al copilului”. Suntem oameni, iar această lege ne afectează demnitatea și validitatea.

Vrem parteneriat civil! România este una dintre ultimele 6 țări membre UE care încă nu au niciun fel de recunoaștere a cuplurilor formate din persoane de același sex. Persoanele gay, lesbiene și bisexuale sunt cetățeni cu obligații egale în fața legii, care au nevoie de drepturi egale. În ultimii 10 ani au fost respinse deja 3 propuneri legislative de parteneriat civil. În 2019 a fost depus ultimul proiect de lege care propune parteneriat civil între persoane de același sex și de atunci zace în continuare pe mesele Camerei Deputaților. Cerem parlamentarilor să aprobe legea parteneriatului civil!



Cerem înlesnirea procesului de tranziție legală pentru persoane trans! În prezent procesul de schimbare a actelor pentru persoanele trans este extrem de anevoios și umilitor, neexistând reglementări concrete din punct de vedere legal. Din această cauză, fiecare caz este abordat individual și fiecare judecător decide după propria părere dacă persoana trans poate sau nu să își schimbe actele. Avem nevoie de un procedeu legislativ nediscriminant și facil, pentru ca persoanele trans să își poată schimba actele într-un mod demn”, a transmis MozaiQ.

Asociația MozaiQ LGBT este o organizație comunitară care luptă pentru drepturile omului și care participă la dezvoltarea comunității LGBT din România sub stindardul solidarității și încrederii reciproce, rezultate din activități sociale, o prezență pe scena culturală alternativă, precum și atenția deosebită acordată diverselor grupuri din comunitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel