Propunerea lui Macron prinde contur: O ”nouă Europă” cu Ucraina, Turcia și Marea Britanie

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Preşedintele francez Emmanuel Macron a propus crearea unei noi ”comunităţi politice europene”, care va putea primi ca membri ţări precum Regatul Unit, Ucraina sau Turcia.

Nu numai Ucraina, care într-un fel se află la originea proiectului, ci și Turcia, Regatul Unit și Azerbaidjan sunt, de asemenea, incluse pe lista celor 44 de țări invitate de UE la prima reuniune a Comunității Politice Europene, noul organism internațional lansat de președintele francez Emmanuel Macron în mai ca instrument de depășire a diviziunilor interne în cadrul UE privind extinderea la noi state membre.

Scopul declarat al lui Macron este de a crea o nouă forță geopolitică bazată pe valorile UE, dar și de a primi în ”familia europeană” statele care astăzi fac parte din Europa doar geografic, fără a trece prin procesul greoi de aderare la bloc.

Este vorba despre un fel de confederație europeană în care ar putea intra, pe lângă cele 27 de țări UE, toate statele care aspiră să adere: din Ucraina până în Moldova, trecând prin Georgia și Bosnia și Herțegovina, inclusiv cele care preferă să rămână în afara UE, precum Norvegia și Elveția.

Prima întâlnire va avea loc în 6 octombrie la Praga

Scrisoarea de invitație a fost trimisă de președintele Consiliului European, Charles Michel și de premierul ceh, Petr Fiala, a cărui țară deține președinția rotativă a UE.

Pe lângă cele 27 de state membre ale Uniunii au fost invitați și liderii celor 6 țări din Balcanii de Vest (Albania, Bosnia-Herțegovina, Kosovo, Macedonia de Nord, Muntenegru și Serbia), Regatul Unit, Norvegia, Elveția, Ucraina, Moldova, Islanda, Georgia, Turcia, Armenia, Azerbaidjan și Liechtenstein.

La summitul de la Praga vor fi prezenți șefii de stat și de guvern ai țărilor invitate, precum și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Comunitatea Politică Europeană intenționează să discute ”probleme de interes comun” și ”să consolideze securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului european”, potrivit Europa Today. Organismul este de așteptat să se întrunească de două ori pe an.

Pe lângă Regatul Unit și negocierile în curs de Brexit, riscul de tensiuni la masa celor 44 este foarte mare: există Turcia și Grecia, care se confruntă cu o escaladare în Marea Egee, dar și Armenia și Azerbaidjan, ale căror armate s-au ciocnit recent, cu multe victime, pentru controlul Nagorno Karabakh.

Citește și:

”Comunitatea Politică Europeană”: o nouă instituție europeană pentru a scurta procesul de aderare a țărilor non-UE

”Comunitatea Politică Europeană” se dorește a fi o nouă instituție care ar extinde ”acoperirea” Uniunii Europene pentru a permite țărilor în așteptarea aderării să scurteze întârzierile actualului proces de integrare.

”Comunitatea Politică Europeană” va servi la consolidarea ”aspectelor politice, economice, culturale și de securitate” în rândul membrilor care vor face parte din ea, se arată în documentul francez.

”Politica de extindere, din cauza cerinţelor reformelor necesare aderării la UE şi a duratei care rezultă, nu oferă cadrul politic necesar pentru a răspunde urgenţei nevoilor istorice şi geopolitice care decurg din războiul împotriva Ucrainei”, menționează textul francez citat de Europa Today.

Noua instituție nu va înlocui nici Consiliul Europei, nici OSCE

”Din acest motiv se propune crearea în acest an a unei comunități politice europene între toate statele europene care doresc să contribuie la securitatea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru”.

Noua instituție, continuă, ”nu va înlocui nici Consiliul Europei, nici OSCE, nici relațiile transatlantice. Dar în momentul de față nu avem foruri europene nespecializate care să permită reunirea tuturor membrilor familiei europene pe pe picior de egalitate și în spirit de unitate pe continentul nostru”.

Această Comunitate ”ar constitui un forum de coordonare, luare a deciziilor și proiecte de cooperare pentru a răspunde în mod concret provocărilor cu care se confruntă toate țările continentului european: probleme de politică externă și de securitate, schimbări climatice și aprovizionare cu energie și alte materii prime, securitate alimentară. , dezvoltarea infrastructurii și interconectarea, mobilitatea, migrația, lupta împotriva crimei organizate, relațiile cu alți actori geopolitici”.

 Propunere avansată de Emmanuel Macron și împărtășită imediat de președintele Consiliului UE, Charles Michel

Proiectul Comunităţii Politice Europene nu ar implica doar Ucraina, ci şi alte state aflate în stadiul de candidat, precum Georgia sau Republica Moldova. În plus, există țări candidate, printre care Albania și Macedonia de Nord, care așteaptă de multă vreme să obțină intrarea definitivă în UE (blocate, printre altele, de Franța).

Comunitatea Politică Europeană ”ar îmbrăca forma unei structuri juridice ușoare, înzestrată cu capacitate decizională, respectând autonomia decizională a Uniunii Europene și a fiecăruia dintre statele care alcătuiesc această Comunitate”, conchide documentul francez.

Franța a fost până acum printre țările UE cele mai sceptice față de o accelerare a intrării Ucrainei în UE: Kievul are până acum un acord de asociere cu Bruxelles-ul, dar pentru a obține statutul de candidat trebuie să implementeze o serie de reforme convenite cu UE. 

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel