Tiberiu Nițu a dispus încetarea delegării procurorului Lucian Papici la șefia unei secții a DNA

Procurorul General Tiberiu Niţu a dispus încetarea mandatul la conducerea secţiei I a DNA a procurorului Lucian Papici, după ce în urmă cu o săptămână îi reînnoise mandatul. Lucian Papici  a condus ancheta în dosarul privind frauda de la referendumul din 29 iulie 2012 privind demiterea președintelui României. Procurorii au redactat rechizitoriul prin care propun trimiterea în judecată a liderului PSD, Liviu Dragnea. Referitor la decizia Procurorului General, premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara la RTV, că nu a fost vorba despre o demisie a procurorului Papici, în acest caz fiind vorba doar despre o încetare a mandatului acestuia la șefia Secției I de la DNA. În locul lui Papici a fost promovat procurorul Iuliana Bendeac, magistratul care a trimis în judecată dosarul Antenelor.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată începând cu care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Alături de Papici, Tiberiu Nițu a schimbat și  adjunctul șefului  de secție, Mariana Alexandru.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea, dosarul acestuia aflându-se în acest moment în mapa șefului DNA, Codruța Kovesi. Șeful DNA, Laura  Codruța Kovesi are la dispoziție câteva zile pentru a citi dosarul care întrunește  81 de volume.

Tiberiu Nițu i-a delegat la conducerea Secției pe procuroarea Iuliana Bendeac (șef de secție) și pe Viorel Cerbu (adjunct șef secție). Procurorul  Iuliana Bendeac este magistratul care  a trimis în judecată Antenele, iar  Viorel Cerbu este procurorul din cauza căruia România a fost sancționată la CEDO pentru percheziția abuzivă din cazul soților Bîrsan.

De ce este acuzat Liviu Dragnea

Liviu Dragnea este acuzat de procurorii  DNA  de folosirea influenței politice, în scopul obținerii de foloase necuvenite, asociere pentru săvârșirea de infracțiuni, instigare la violarea prin orice mijloace a secretului votului de către membrii biroului electoral al secției de votare ori de către alte persoane, - instigare la promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze în cadrul referendumului.

Procurorii au reținut că există indicii temeinice că, în calitate de secretar general al PSD, învinuitul Dragnea Nicolae Liviu și-ar fi  folosit influența și autoritatea funcției în vederea obținerii unui folos nepatrimonial pentru partid, respectiv a unei prezențe de minimum 60% la votul de la referendumul din 29.07.2012, care să garanteze validarea acestuia. Astfel, acesta a inițiat o asociere formată din numeroase persoane (președinți și membri ai secțiilor de votare coordonați de responsabili locali și județeni, președinți de organizații județene și locale, precum și primari ai partidului), iar scopul asocierii era săvârșirea de infracțiuni prevăzute de Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel