Problema apei în Orientul Mijlociu, tema unei reuniuni S&D la PE organizate de Doru Frunzulică

Ambasadorii Israelului, Iordaniei și Palestinei la Uniunea Europeană au fost reuniți, marți,  de europarlamentarul grupului S&D, Doru Frunzulică, în cadrul unei dezbateri referitoare la extinderea cooperării  în Orientul Mijlociu în ceea ce privește gestionarea resursei de apă.

"Faptul că stăm unii lângă alții, ambasadorii din Israel și Palestina, reprezintă un rezultat deosebit pe care țin să-l salut Mă bucur că s-a întâmplat așa. (...) Ce ne dorim noi — o zonă în care să fie construite două state care să trăiască în autonomie și în securitate reciprocă. Acesta este obiectivul nostru de fond. Și, în ciuda adversităților, deși istoria practic a reacționat cu duritate de foarte multe ori în această regiune, acesta trebuie sa fie obiectivul pe care să-l avem. (...). Cred în conviețuirea pașnică. (...) Este nevoie de un principiu de echitate. Nu este normal ca unii să aibă 80 la sută, iar alții 20 la sută", a subliniat în deschidere Gianni Pittella, președintele grupului S&D din Parlamentul European.

Liviu Dragnea, liderul  PSD, a ținut să transmită un mesaj dezbaterii din Parlamentul European: "Noi credem în puterea negocierilor și a convorbirilor, a cooperării și a parteneriatului în dezvoltare a intereselor comune. Doar în felul acesta putem ajunge la o soluție pentru conflictul israeliano-palestinian pentru a ajunge la o situație stabilă în regiune. Azi discutăm despre problema apei potabile, esențială în regiune și nu numai. Apa este o resursă vitală pentru existența de zi cu zi și devine o resursă din ce în ce mai limitată la nivel global. Apa devine din ce în ce mai mult un declanșator al diverselor conflicte. De multe ori, această resursă nu este utilizată cum trebuie și aceasta duce la probleme economice și sociale pentru cei care trebuie să le partajeze".

Eurodeputatul Doru Frunzulică

Potrivit acestuia, problema apei în contextul transfrontalier necesită o cooperare între toate părțile implicate pentru a avea o gestiune bună a acestei resurse vitale.

"România a încercat întotdeauna să fie un mediator neutru între părțile din Orientul Mjilociu pentru a putea promova această cooperare și întârind relațiile cu toate aceste părți. Noi credem în puterea negocierilor și a convorbirilor, a cooperarii și a parteneriatului în dezvoltarea intereselor comune. Doar în felul acesta putem ajunge la o soluție finală pentru conflictul israeliano-palestinian pentru a ajunge la o situație stabilă în regiune", se arată în mesajul liderului PSD, citit de europarlamentarul Doru Frunzulică.

"Consumul de apă din Orientul Mijlociu este în creștere. (...) Există câștigători și perdanți, părțile trebuie să înțeleagă că apa este o resursă flexibilă, să utilizeze mecansimele disponibile (...) Există, de asemenea, și proiectul între Marea Roșie și Marea Moartă, care este esențial. A fost nevoie de un adevărat miracol din partea lui Moise pentru a putea trece peste apă. Însă este clar că intervenția divină nu este neapărat necesară, pentru că acest proiect ambițios a fost semnat anul trecut între Israel și Iordania. Dacă acest proiect merge mai departe, el poate fi o soluție foarte bună pentru problemele de apă și pentru degradarea mediului în regiune", a mai adăugat liderul PSD în mesajul său.

Yousef Bataineh, ambasadorul Iordaniei la UE a declarat că în țara sa  trăiesc 49 de naționalități, dintre care peste 30 la sută dintre efugiații sirieni. Apa  nu poate fi limitată la anumite țări sau regiuni, a arătat oficialul iordanian.

Abd-Al-Rahim Al-Farra, ambasadorul Palestinei la UE: "Subiectul apei este un subiect absolut esențial pentru comunitățile din regiune. Poporul palestinian, atât din interior cât și din afară, este un popor care împlinește 50 de ani de ocupare a Cisiordaniei, Ierusalimului de Est și Fâșiei Gaza. Israelul (...) ne încalcă constant drepturile internaționale, (...) practică o politică sistematică de distrugere a resurselor palestiniene în ceea ce privește apa. 

La rândul său, Aharon Leshno-Yaar, ambasadorul Israelului la UE a declarat că astfel de reuniuni nu trebuie folosite drept prilej pentru declarații politice, tematica fiind una extrem de importantă și a arătat că Israelul procesează 90% din apele reziduale naționale și le reciclează pentru utilizarea în agricultură, aflându-se pe primul loc în acest domeniu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel