Prin sancțiunile UE, Rusia a pierdut până acum 100 de miliarde de euro

Fotografie de la Plato Terentev/ Pexels
Fotografie de la Plato Terentev/ Pexels

Funcționează sancțiunile UE împotriva Rusiei? Întrebarea este legitimă având în vedere îndoielile ridicate de mai mulți economiști cu privire la eficacitatea măsurilor lansate de Bruxelles pentru a pedepsi Moscova după invadarea Ucrainei.

 

Pentru Comisia Europeană, însă, cifrele vorbesc de la sine: până acum cele 6 pachete de sancțiuni au produs prejudicii economiei ruse și oligarhilor ei egale cu aproximativ 100 de miliarde de euro. Și vor duce la o scădere de 10,4% a PIB-ului în 2022.

Acestea sunt datele citate de DPA, agenția de presă germană, pe baza informațiilor obținute de la Bruxelles. Conform calculelor experților Comisiei Europene, în urma restricțiilor comerciale impuse Moscovei, exporturile către UE până în 2022 vor atinge o valoare de 73 de miliarde, mai puțin de jumătate din volumul din 2021.

”Pierderea” este de 85 de miliarde, iar experții UE cred că este puțin probabil ca alte țări precum China să poată compensa atât de mult pentru această scădere a exporturilor. 

La această sumă, trebuie să adăugăm bunurile înghețate rușilor, în special așa-zișilor oligarhi, care s-ar ridica la o valoare de circa 13,8 miliarde de euro. Nici măcar rezervele băncii centrale ruse, care valorează miliarde, nu mai sunt accesibile. 

”Datele disponibile arată foarte clar că sancțiunile funcționează”, a declarat un înalt oficial al UE pentru DPA. În ciuda perioadei relativ scurte de timp, s-au înregistrat deja efecte semnificative asupra economiei ruse. De asemenea, este clar că efectul va deveni și mai puternic în timp, este raționamentul de la Bruxelles.

În special, UE presupune în prezent că producția economică a Rusiei va scădea cu 10,4% în acest an. Mai mult, trebuie ”numărate” și efectele asupra populației: sondajele arată că rușii încep să sufere de probleme legate de creșterea prețurilor și se tem de o nouă economie a penuriei.

”În Moscova multe lanțuri de magazine occidentale și-au închis porțile și multe magazine sunt goale în mall-uri. Cinematografele trebuie să închidă pentru că nu mai sunt filme de la Hollywood”, relatează DPA citată de Europa Today.

Până acum, aceste probleme au fost abordate într-un spirit naționalist, adică ca un sacrificiu necesar pentru ”salvarea patriei”. Dar nu este sigur că sentimentul patriotic poate dura mult fără a duce la greutăți sociale.

Tot pentru că se poate trăi fără bunuri de consum occidentale, dar numai cu condiția să se găsească alternative: problemele lanțului de aprovizionare și lipsa accesului la tehnologii străine avansate vor împiedica tot mai mult ”producția internă, investițiile și creșterea productivității”, scrie din nou DPA.

Citește și:

Guvernul Rusiei prezice cel mai puternic colaps industrial al țării, din ultimii 13 ani. În realitate, impactul ar putea întrece cu mult calculele Kremlinului

Potrivit acestuia, producția din sectorul prelucrător va scădea cu 6%, a declarat vineri șeful departamentului, Denis Manturov, la o ședință extraordinară a Dumei de Stat. În realitate, scăderea va fi și mai mare, deoarece cifra finală include complexul militar-industrial, care funcționează în trei schimburi pentru a asigura războiul.

Conform rezultatelor lunii ianuarie-mai, fabricile din sectorul non-primar și-au crescut producția cu 2%. Dar aceasta este o inerție din cauza faptului că stocurile de materiale și componente sunt încă depozitate, i-a avertizat Manturov pe deputații care vor trebui să-l promoveze la statutul de viceprim-ministru.

Scăderea exporturilor și închiderea piețelor occidentale „va duce la o scădere a volumelor în cele mai încăpătoare industrii, printre care industria metalurgică, industria chimică și industria lemnului”, a spus Manturov. Industria auto, unde s-au oprit 18 din cele 20 de fabrici, potrivit ministrului, va încheia anul cu o scădere de 50%.

„În general, în acest an, chiar și ținând cont de creșterea tangibilă din sectorul apărării, producția ar putea scădea cu aproximativ 6%”, a spus Manturov (citat de Interfax). Potrivit Rosstat, acesta va fi al doilea cel mai mare colaps de la începutul secolului 21. În acest secol, producția din afara conductei de materii prime a scăzut mai mult în Rusia doar în 2009 (cu 15,2%).

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel