Primarul din Nagasaki trage semnalul de alarmă în faţa riscului nuclear

FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

Armele nucleare reprezintă o ameninţare "reală şi prezentă" de când Rusia a invadat Ucraina, a declarat marţi primarul din Nagasaki, la cea de-a 77-a comemorare a bombardamentului atomic ce a devastat acest oraş japonez, relatează France Presse.

La 9 august 1945, Nagasaki a fost măturat de un incendiu infernal ce a ucis 74.000 de oameni, la trei zile după primul atac nuclear din lume, la Hiroshima.

Cele două lovituri efectuate de Statele Unite au precipitat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi, până în prezent, Japonia rămâne singura ţară vizată de arme atomice în timp de război.

Cu toate acestea, primarul din Nagasaki Tomihisa Taue a tras marţi un semnal de alarmă. "În ianuarie în acest an, liderii Statelor Unite, Rusiei, Marii Britanii, Franţei şi Chinei au publicat o declaraţie comună în care afirmă că un război nuclear nu poate fi câştigat şi nu trebuie să fie niciodată purtat", a spus el.

"Dar luna următoare, Rusia a invadat Ucraina. Ameninţări cu utilizarea armelor nucleare au fost făcute, zguduind întreaga lume. Folosirea armelor nucleare nu este o teamă nefondată, ci o criză reală şi actuală", a estimat primarul din Nagasaki.

El a avertizat că aceste arme pot fi declanşate ca urmare a judecăţii greşite, disfuncţionalităţilor sau atacurilor teroriste.

Supravieţuitori din Nagasaki, oficiali japonezi şi demnitari străini s-au recules în rugăciune tăcută la ora 11.02, exact în momentul când bomba atomică a fost lansată asupra oraşului-port japonez.

Sâmbătă, secretarul general al ONU Antonio Guterres a ţinut un discurs la Hiroshima cu ocazia comemorării atacului ce a ucis aproximativ 140.000 de persoane la 6 august 1945.

El a avertizat că "omenirea se joacă cu un pistol încărcat" în contextul actualei crize cu conotaţie nucleară.

În ultimele zile, ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc că au bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Europa, situată în sudul Ucrainei, aminteşte AFP.

Pe fondul comemorării marţi de către oraşul japonez Nagasaki a 77 de ani de la bombardamentul atomic al SUA, comunitatea internaţională a îndemnat Japonia să nu se considere doar o victimă, notează pe de altă parte agenţia chineză de presă Xinhua.

Ceremonia anuală de marţi a permis participarea mai multor persoane, pe fondul relaxării restricţiilor legate de COVID-19.

La ceremonie au fost reprezentaţi oficiali şi demnitari din peste 80 de ţări, împreună cu supravieţuitori ai bombei atomice şi rude ale victimelor care s-au adunat de dimineaţă devreme pentru a se ruga pentru vieţile pierdute.

La ora locală 11.02, cei prezenţi la ceremonie au păstrat un moment de reculegere în timp ce acesta a fost momentul când un bombardier american B-29 a aruncat o bombă atomică pe bază de plutoniu, poreclită Fat Man, la 9 august 1945, ucigând aproximativ 74.000 de oameni în Nagasaki până la sfârşitul acelui an.

Pe o perioadă de un an până la sfârşitul lunii iulie, Nagasaki a confirmat moartea a 3.160 de supravieţuitori ai bombei atomice, lista sa recunoscând acum oficial 192.310 persoane drept victime ale bombardamentului atomic.

Bombardamentul atomic de la Nagasaki a urmat celui asupra Hiroshimei de la 6 august, ambele bombardamente fiind un mijloc de a accelera sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial şi de a forţa Japonia să se predea.

În timp ce Japonia se uită în interior la tragediile pe care le-a trăit la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial, istorici şi minţi politice ale comunităţii internaţionale au încurajat Japonia să se vadă nu doar ca o victimă a bombardamentelor atomice, ci şi ca un autor ce a făcut ca aceste incidente tragice să se întâmple, notează Xinhua.

Japonia a ocupat cu brutalitate mari părţi ale Asiei înainte şi în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, provocând multă suferinţă şi moartea a sute de mii de victime nevinovate, aminteşte agenţia de presă chineză, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel