Primaria Capitalei si Primaria Sectorului 3 lucreaza la identificarea unor solutii pentru salvarea Parcului Brancusi

Consilieri ai Primarului General, Gabriela Firea si reprezentanti ai directiilor de specialitate din cadrul Primariei Municipiului Bucuresti, alaturi de Administratorul Public al Sectorului 3, Circa Honorius, au avut o a doua intrevedere ieri, 07 mai 2019, cu locuitorii din Sectorul 3, interesati de situatia terenului retrocedat in anul 2011, cunoscut in prezent sub denumirea de Parcul Brancusi. De asemenea, la sedinta de lucru au participat si consilierul general, Marius Pavel, dar si reprezentanti ai Fundatiei Ecocivica.

In cadrul sedintei, s-a discutat despre identificarea unor solutii legale aplicabile, astfel incat Parcul Brancusi sa ramana spatiu verde, in proprietatea orasului.

Astfel, s-a ajuns la concluzia ca un prim pas in vederea salvarii parcului ar fi demararea procedurii de evaluare a terenului pentru a fi stabilita valoarea acestuia, in conformitate cu grila notarilor publici.

Ulterior, Primaria Capitalei va analiza solutiile viabile si va stabili varianta cea mai favorabila interesului cetatenilor: achizitia directa de la proprietar, declansarea procedurii de expropriere sau compensarea cu un alt teren.

Subliniem ca pentru aceasta zona, competenta privind autorizarea documentatiei de urbanism privind construirea/demolarea apartine Primariei Sectorului 3.

Parcul Brancusi este in prezent incadrat, prin Planul Urbanistic General al Municipiului Bucuresti (PUG) ca zona de locuit (L3a - subzona locuintelor colective medii cu P+3 – P+4 niveluri formand ansambluri preponderent rezidentiale situate in afara zonei protejate).

Cu toate acestea, terenul se afla in prezent sub "interdictie temporara de construire pana la clarificarea litigiilor din punct de vedere juridico-administrativ referitor la statutul de spatiu verde", interdictie prevazuta in HCGMB nr. 49/2019. Este vorba despre Hotararea prin care a fost aprobat, in luna ianuarie, Planul Urbanistic Zonal PUZ sector 3, care incadreaza terenul tot in categoria L3a, dar cu aceasta interdictie.

Initiativa de a atribui Parcului, prin PUZ, aceasta mentiune, a venit tocmai pentru a bloca eventualele dorinte ale proprietarilor de a construi in zone care au functionat ani de zile ca spatii verzi.

Facem mentiunea ca actualul proprietar a dobandit terenul in urma unei restituiri in natura, dispusa in anul 2011, prin Dispozitia Primarului General nr. 13660. La momentul retrocedarii, terenul avea deja realizate investitii pentru amenajarea ca spatiu verde si ca loc de joaca pentru copii, investitii realizate de Primaria Sectorului 3 pe un teren care, la acel moment, era ocupat de constructii ilegale (circa 340 de garaje).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel