Prima misiune spațială trimisă să „atingă” Soarele a descoperit o sursă misterioasă a vântului solar

Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash

Sonda solară Parker de la NASA a intrat în atmosfera Soarelui pentru a surprinde detaliile granulare ale modului în care este produs vântul solar.

O navă spațială NASA a străbătut atmosfera infernală a soarelui pentru a descoperi o sursă misterioasă de vânt solar, conform Live Science.

Sonda Parker Solar Probe de la NASA a ajuns la 21 de milioane de kilometri de suprafața soarelui, unde a putut observa fluxuri individuale de particule, unele dintre ele fiind conduse de câmpuri magnetice pe măsură ce ies din găuri gigantice de pe suprafața soarelui.

Vântul solar – un flux de protoni, electroni și particule alfa – poate fi împărțit în două mari categorii: „rapid” și „lent”. Vântul solar rapid izbucnește din jurul găurilor din atmosfera soarelui și poate călători cu viteze maxime de 497 de mile pe secundă (800 de kilometri pe secundă) - de două ori viteza maximă a vântului lent.

Fizicienii solari s-au întrebat de mult ce face ca un tip de vânt solar să fie aproape de două ori mai rapid decât celălalt. Acum sonda ar fi găsit răspunsul: fluxurile mai rapide provin din exploziile bruște de energie eliberate în timpul realinierii rapide a câmpurilor magnetice.

Cercetătorii au publicat concluziile pe 7 iunie în revista Nature.

„Vânturile transportă o mulțime de informații de la Soare către Pământ, așa că înțelegerea mecanismului din spatele vântului soarelui este importantă din motive practice pe Pământ”, a declarat coautorul studiului James Drake, profesor de fizică la Universitatea din Maryland, într-un comunicat.

„Acest lucru ne va afecta capacitatea de a înțelege modul în care soarele eliberează energie și provoacă furtunile geomagnetice, care reprezintă o amenințare pentru rețelele noastre de comunicații”, a mai spus el.

Deoarece vânturile solare puternice pot provoca furtuni geomagnetice care sunt suficient de intense pentru a afecta sateliții sau chiar paraliza internetul, oamenii de știință sunt dornici să descopere cum se formează. Datele de la Parker Solar Probe au arătat că găurile coronale – regiuni mai întunecate, mai reci, care se deschid în atmosfera exterioară a soarelui – au forma unor „pere de duș” formate în cea mai mare parte din pâlnii de material distanțate uniform, cu o lățime de până la 29.000 km. Aceste pâlnii pot fie să se întoarcă înapoi în soare, fie să iasă complet din soare, în funcție de liniile de câmp magnetic care le ghidează, care sunt deschise sau închise.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel