Echipa de cercetători din cadrul proiectului Event Horizon Telescope (EHT) a prezentat miercuri, în premieră absolută, fotografia unei găuri negre, o reuşită majoră în domeniul astrofizicii.
Update
Imaginea arată un halou de praf și gaz, care trasează conturul unei găuri negre colosale, în inima galexiei Messier 87, la 55 de milioane de ani lumină de Pământ.
Gaura neagră în sine - o capcană cosmică din care nu poate scăpa nici lumina, nici materia - este de neconceput. Dar cele mai recente observații făcute de astronomi pentru prima dată în istorie reprezintă pragul dincolo de care toate legile fizice cunoscute se prăbușesc.
Imaginea descoperită a fost capturată de telescopul Horizon Event (EHT), o rețea de opt telescoape radio care se întinde de la Antarctica la Spania și Chile, într-un efort care implică mai mult de 200 de oameni de știință.
Sheperd Doeleman, directorul telescopului Horizon Event și cercetătorul de la Universitatea Harvard, a declarat pentru The Guardian: "Gaurile negre sunt obiectele cele mai misterioase din univers. Am văzut ceea ce am crezut că era de neconceput. Am fotografiat o gaură neagră. Imaginea oferă prima vizionare directă a discului de acumulare al unei găuri negre, un inel pufos în formă de gogoașă de gaz și praf care "alimentează" în mod constant monstrul".
Fotografia va oferi informaţii despre aceşti monştri spaţiali ale căror câmpuri gravitaţionale enorme nu lasă nici măcar lumina să scape şi care nu pot fi observaţi decât indirect, prin efectul pe care îl au asupra obiectelor cosmice din apropiere, conform unei conferinţe de presă organizată de National Science Foundation la Washington şi transmisă în direct online.
Proiectul EHT dispune de o reţea globală de telescoape folosite la unison pentru a obţine prima imagine directă a orizontului evenimentului unei găuri negre (graniţa dincolo de care nici măcar fotonii nu mai pot scăpa de atracţia gravitaţională a găurii negre).
Vezi și: FOTOGRAFIE GAURA NEAGRĂ 10 aprilie 2019. Prima dată când se publică - cum arată gaura neagră
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu