Președinția Consiliului UE. Ana Birchall, mesaj pentru Finlanda

Ana Birchall
Ana Birchall

Ministrul justiției, viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, interimar, Ana Birchall, a participat, în perioada 18 – 19 iulie 2019, la lucrările reuniunii informale a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI) de la Helsinki.

În cadrul reuniunii, prima organizată de președinția finlandeză a Consiliului UE, au fost dezbătute teme de interes precum consolidarea statului de drept  - independența, calitatea și eficiența sistemelor naționale de justiție și importanța unui proces echitabil, precum și detenția și alternativele la aceasta în contextul cooperării judiciare în materie penală.

O colaborare excelentă

În intervenția susținută în cadrul reuniunii, ministrul român a urat succes Președinției finlandeze a Consiliului UE, țară cu care România a avut o colaborare excelentă în mandatul Președinției României a UE. ”Doresc să salut, în primul rând faptul că, în domeniul cooperării judiciare în materie penală, Președinția finlandeză va continua discuțiile inițiate de Președinția română, privind calea de urmat în această materie. În acest sens, dezbaterea de astăzi este pe deplin complementară aspectelor abordate în ultimele șase luni și reflectate în Raportul pe care Președinția română l-a prezentat la Consiliul JAI, în data de 6 iunie 2019”, a declarat Ana Birchall.

Cu ocazia dezbaterii referitoare la viitorul justiției și consolidarea statului de drept din cadrul reuniunii JAI, Ana Birchall a declarat că ”este de datoria noastră să explorăm, în continuare, modalitățile de consolidare pe mai departe a ariei JAI, ținând cont de așteptările cetățenilor europeni ca și de provocările contemporane ale construcției europene”.

Consolidarea sistemelor de probațiune

În sesiunea dedicată detenției și alternativelor la aceasta, ministrul Ana Birchall a subliniat că România acordă, în ultimii ani, o atenție din ce în ce mai mare măsurilor alternative la detenție, acestea putând fi soluții viabile pentru dezvoltarea cooperării judiciare în materie penală. Ministrul român a evidențiat că practicienii trebuie să fie pregătiți pentru o schimbare structurală în aplicarea și individualizarea pedepselor, rolul formării judiciare, inclusiv prin Rețeaua Europeană de Formare Judiciară (EJTN) fiind deosebit de important. Totodată, deopotrivă important este rolul Eurojust și al Rețelei Judiciare Europene în materie penală, prin asistența acordată autorităților naționale.

Ana Birchall a mai evidențiat că UE joacă un rol foarte important în schimbul de bune practici privind detenția și alternativele la aceasta, pe două linii directoare majore: consolidarea sistemelor de probațiune din statele membre și a cooperării dintre acestea, respectiv concentrarea eforturilor astfel încât acțiunile viitoare ale Uniunii Europene în domeniul executării pedepselor să joace un rol în asigurarea unor standarde echivalente privind penitenciarele pentru buna funcționare a instrumentelor de recunoaștere reciprocă.

O serie de întrevederi bilaterale

În marja JAI, ministrul Ana Birchall a avut o serie de întrevederi bilaterale cu Ferd Grapperhaus, ministrul justiției și securității din Regatul Țărilor de Jos, cu Juan Fernando Lopez Aguilar, președintele Comisiei pentru Libertăți Civile, Justiție și Afaceri Interne (LIBE) a Parlamentului European și cu Věra Jourová, comisar european pentru Justiţie, Drepturi fundamentale şi Cetăţenie, întrevederi în cadrul cărora au fost abordate aspecte legate de cooperarea judiciară și consolidarea dialogului în domeniul justiției.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel