România nu ar putea să depăşească 35% - 36% încasări fiscale în PIB, în condiţiile actualului nivel de impozitare, dacă nu ar mai fi evaziune fiscală, a declarat, vineri, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuş, în cadrul unei conferinţe de presă.
"Pe analizele mele, dar repet, sunt ale mele, au un anumit grad de incertitudine, neavând la momentul respectiv acces la foarte multe date, dar în perioada următoare o să cer colegilor să facem o analiză corectă şi cu care să ieşim în public, deci, pe calculele mele, astăzi, pe nivelul de impozitare din România, dacă nu am mai avea evaziune fiscală nu putem să depăşim 35% - 36% încasări fiscale în PIB", a spus Heiuş, potrivit Agerpres.
El a afirmat că nu este normal să fie realizate comparaţii între state care au diferite cote de impozitare, dar şi alte tradiţii culturale.
Preşedintele ANAF a precizat că în 2021 încasările fiscale în PIB au fost de 26,1%. Ţinta pentru anul 2022 este o creştere cu 0,5%, astfel încât să ajungem la 26,6% - 26,7%.
Conferința de presă susținută de președintele Agenției Naționale de Administrare Fiscală, Lucian Ovidiu Heiuș.
"Eu îmi doresc ca această ţintă să fie depăşită, să fie cât mai mare. Iar pentru ce putem face acolo, în primul rând trebuie să mărim baza de impunere. Cum pot să măresc baza de impunere?
Luptând împotriva evaziunii fiscale, scoţând la suprafaţă cât mai multă masă impozabilă, care astăzi circulă prin alte metode, luptând împotriva contrabandei şi contrafacerii, care tot la fel, se întâmplă prin alte mijloace şi nu aduc bani la buget şi digitalizând activitatea ANAF-ului, care să fie cât mai rapidă, informaţia să curgă cât mai repede şi să observăm unde contribuabilul creează o problemă.
Nu sunt adeptul neapărat al majorărilor de taxe. Nu, mai ales că noi trecem, nu noi, toată Europa, prin nişte crize succesive incredibile de care trebuie să ţinem cont", a susţinut şeful ANAF.
"Cu permisiunea dumneavoastră aş vrea doar să mai reamintesc contribuabililor persoane fizice că 25 mai este ultima zi de depunere a declaraţiei unice 212. Avem depuse până acum este 530.000 de declaraţii. Noi ne aşteptăm să fie undeva în jur de 800.000. Este o declaraţie pe care persoanele fizice trebuie să o depună anual. Sper ca gradul de depunere să fie foarte mare şi îmi doresc bineînţeles şi ca gradul de conformare voluntară la plată în cazul peroanelor fizice să depăşească aşteptările noastre. Dacă anul trecut am încasat undeva la 1,5 miliarde ca urmare a acestei declaraţii 212, sperăm ca anul acesta să depăşim 2 miliarde de lei", a declarat Lucian Ovidiu Heiuş, preşedintele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu