Jerusalem Post dezvăluie faptul că serviciile israeliene de contraspionaj au dejucat un plan al regimului Ceauşescu de mutare a ambasadei României într-o locaţie din Tel Aviv mai favorabilă activităţilor de spionaj.
[caption id="attachment_405058" align="alignnone" width="640"] Foto: ghimpele.ro[/caption]În anii 1960 şi 1980, "Serviciul israelian de securitate internă (Shin Bet) a aflat de două solicitări neobişnuite făcute de două misiuni diplomatice străine. Prima solicitare a venit din partea ambasadei României la Tel Aviv. În acea perioadă, România, care era condusă de dictatorul Nicolae Ceausescu, avea o politică destul de independentă faţă de cea a Uniunii Sovietice. Era singurul stat din Blocul comunist care menţinea relaţii diplomatice cu Israelul. Cele două ţări aveau relaţii comerciale bilaterale, iar România le permitea evreilor să emigreze în Israel (...). În schimb, sume frumoase de bani erau depuse în conturile familiei Ceauşescu şi ale apropiaţilor acestora. Cele două guverne menţineau şi relaţii în materie de apărare şi schimb de informaţii. România antrena şi găzduia organizaţii teroriste palestiniene pe teritoriul său, dar, în acelaşi timp, oferea informaţii despre aceste grupuri Israelului", explică Yossi Melman, autorul articolului din Jerusalem Post.
"Această relaţie complexă nu a oprit serviciul român de informaţii, Securitatea, să efectueze activităţi de spionaj şi supraveghere în Israel, atât în scop propriu, cât şi ca un fel de «subcontractant» în serviciul Uniunii Sovietice. Serviciile de spionaj din România infiltraseră agenţi printre imigranţii evrei care veniseră în Israel. În anul 1965, Shin Bet l-a capturat pe Efraim Samuel şi pe soţia acestuia, care veniseră în Israel cu şapte ani în urmă; cei doi au fost surprinşi în timp ce transmiteau mesaje din apartamentul lor din Haifa spre agenţii de legătură din România. Ambasada României adusese agenţi de informaţii prezentaţi ca fiind diplomaţi şi utiliza echipamente de supraveghere şi transmitere de informaţii", subliniază Jerusalem Post.
În plus, "românii ceruseră mutarea ambasadei la ultimul etaj al Clădirii IBM, turnul de birouri care are vedere spre sediul Ministerului Apărării din Tel Aviv. Explicaţia oficială a solicitării era că românii aveau nevoie de birouri mai spaţioase şi mai noi. Însă Shin Bet, agenţia care era responsabilă de contraspionaj, a înţeles că românii voiau «îmbunătăţirea unghiului vizual», voiau să mute echipamentele de supraveghere mai aproape de Ministerul Apărării şi de sediul Statului Major al armatei israeliene. Shin Bet a intervenit tacit, discutând în culise cu administratorii clădirii şi împiedicând ambasada României să închirieze acea locaţie", precizează publicaţia israeliană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu