Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu liderii UE și NATO la Bruxelles

Guvernul României
Guvernul României

Premierul Nicolae Ciucă va afectua o vizită de două zile la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii UE și NATO.

Reprezentanții Guvernului anunță că prim-ministrul Nicolae Ciucă va efectua, în perioada 20 - 21 decembrie, o vizită la Bruxelles, pentru o serie de întrevederi cu înalți oficiali ai instituțiilor europene și NATO. În seara zilei de luni, premierul va avea o cină de lucru cu președintele Consiliului European, Charles Michael.

Marți, Nicolae Ciucă se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și cu alți membri ai Comisiei. De asemenea, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă va avea o întrevedere, la sediul NATO, cu secretarul general al Organizației Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, transmite Mediafax.

Nicolae Ciucă, şedinţă cu reprezentanţii primarilor din România

Guvernul Ciucă a acceptat propunerile Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România (UNCJR) privind alocarea unor sume suplimentare pentru bugetele consiliilor județene. Banii vor fi alocați prin bugetul de stat din 2022.

Reprezentanții UNCJR s-au întâlnit vineri cu prim-ministrul Nicolae Ciucă, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu și ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Cseke Attila.

Astfel, în proiectul de buget pe anul 2022, sumele de echilibrare pentru bugetele județelor vor crește și vor avea valoarea minimă de 350 de lei pentru un locuitor, față de 250 de lei cât este în prezent.

Bani mai mulți vor fi și pentru drumuri. Sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată, alocate pentru finanțarea cheltuielilor pentru drumuri județene vor crește în anul 2022 la 1 miliard de lei, față de 420 milioane lei cât a fost în 2021. Suma de 600 de milioane de lei se va asigura prin proiectul de buget pe anul 2022, cu angajamentul că diferența de 400 de milioane lei va fi asigurată la prima rectificare, au anunțat cei de la UNCJR.

În ceea ce privește asistența socială și protecția copilului, cheltuielile se vor asigura în procent de 90% din bugetul de stat și 10% din bugetul propriu al județului.

Guvernul a mai promis că până la sfârșitul lunii ianuarie 2022 se vor elabora și aproba normele pentru aprobarea procedurii privind încasarea redevenței obținută prin concesionarea din activități de exploatare a resurselor la suprafață ale statului, ceea ce va duce la creșterea veniturile bugetelor locale din concesionare.

UNCJR mai naunță că părțile au convenit ca „în cursul anului 2022 să se elaboreze și să se aprobe Codul finanțelor publice locale prin care să se stabilească repartizarea cotelor din impozitul pe venit pe unități administrativ teritoriale, criteriile de echilibrare pentru bugetele locale, analiza privind cuantumul impozitelor și taxelor locale, astfel încât să se asigure o predictibilitate în fundamentarea bugetelor, și nu modificarea în fiecare an, prin legile anuale ale bugetului de stat, a cotetelor din impozitul pe venit și criterilor de echilibrare”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel