Petr Fiala, care tocmai a devenit premierul Republicii Cehe, a anunțat că țara pe care o conduce se va reîntoarce la idealurile occidentale.
Petr Fiala spune că Republica Cehă se va reîntoarce la idealurile occidentale, potrivit G4Media. Mesajul a venit în contextul alegerii lui Fiala pentru ministerul de Externe, Jan Lipavský, un politician în vârstă de 36 de ani, ostil la adresa Chinei și Rusiei și un apărător vocal al UE și NATO.
Pozițiile lui Lipavský ar putea prezice o schimbare pentru Republica Cehă pe scena globală, de la o retragere a politicilor sale de „bun venit” pentru Beijing și Moscova la o atitudine mai rece față de încercările Poloniei și Ungariei de a dilua influența UE. Numirea lui Lipavský este, de asemenea, un semn al fermității lui Fiala, pe măsură ce acesta își asumă puterea de la prim-ministrul Andrej Babiš, un magnat de afaceri demis în octombrie pe fondul acuzațiilor de fraudă.
Cu doar câteva zile în urmă, nominalizarea lui Lipavský a pus Cehia în pragul unei crize constituționale. Președintele Miloš Zeman – un bun prieten al Kremlinului și un susținător înfocat al afacerilor cu China – a promis că nu îl va numi pe Lipavský în funcție, un pas pe care niciun președinte înainte de el nu l-a făcut. Fiala a rezistat ostilităților, amenințându-l pe Zeman că îl va duce la Curtea Constituțională.
La sfârșitul lunii octombrie, Lipavský, membru al Partidului Piraților Cehi (centru-stânga), a promis să „urmeze o tradiție reînnoită a drepturilor omului” și a promis „o cooperare puternică la nivelul UE și NATO”. El a spus în mod special că Rusia și China reprezintă o „amenințare pentru Republica Cehă”, argumentând că politica externă a Cehiei trebuie să „reflecteze în mod corespunzător acest lucru”. Republica Cehă, a susținut el, a renunțat la unele dintre principiile sale în relațiile recente cu Rusia și China. Relația actuală a țării cu Kremlinul este inutilă, a adăugat el.
Vara trecută, Lipavský a fost, de asemenea, una dintre persoanele responsabile pentru excluderea Rusiei și a Chinei de la licitații pentru contractele privind construirea de reactoare la o centrală nucleară din Cehia.
Poate cel mai important pentru China, Lipavský este în favoarea aprofundării legăturilor cu Taiwan, o stat insular autonom pe care Beijingul îl consideră parte a Chinei. În octombrie, Lipavský a numit Taiwanul „un partener economic important al Republicii Cehe… mult mai important decât Republica Populară Chineză”. Declarația va enerva cu siguranță Beijingul, care a pedepsit alte țări UE, cum ar fi Lituania, pentru îmbunătățirea relațiile cu Taiwan.
Mai aproape de casă, Lipavský a fost, de asemenea, rece în ceea ce privește aprofundarea relațiilor cu Grupul de națiuni Vișegrád – printre care este și Republica Cehă, iar celelalte sunt Ungaria, Polonia și Slovacia – respingând în mod special încercările Budapestei și Varșoviei de a pune sub semnul întrebării supremația legislației UE asupra legislației naționale.
„Fără echivoc legislația UE”, a răspuns el când a fost întrebat dacă dreptul UE sau dreptul național au prioritate. „Acesta este principiul funcționării întregii UE”, a completat el.
Președintele ceh a precizat săptămâna trecută, după ce a vorbit cu fiecare dintre nominalizații ministeriali ai lui Fiala, că nu va aproba mandatul lui Lipavský. Pe lângă dezacordurile cu privire la Rusia și China, noul ministru de externe a fost și împotriva planurilor președintelui de a muta ambasada Cehiei în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, așa cum au făcut Statele Unite sub fostul președinte Donald Trump.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu