Premierul canadian critică Marea Britanie pentru invitația adresată lui Trump: Canadienii nu au fost deloc impresionați

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prim-ministrul canadian Mark Carney a criticat invitația adresată de Marea Britanie lui Donald Trump pentru o a doua vizită de stat, spunând că aceasta subminează eforturile guvernului său de a proiecta un front unit împotriva declarațiilor președintelui american privind anexarea Canadei, potrivit Reuters. 

De la preluarea mandatului în ianuarie, Trump a afirmat în repetate rânduri că își dorește ca Canada să devină cel de-al 51-lea stat american – o sugestie care a stârnit indignare în rândul canadienilor și a pus Marea Britanie într-o poziție delicată între cele două țări nord-americane.

Regele Charles al Marii Britanii este, de asemenea, șeful de stat al Canadei, fostă colonie britanică, iar monarhul a făcut mai multe gesturi simbolice în ultimele luni, purtând medalii canadiene, plantând un arbore de arțar și referindu-se la sine ca fiind regele Canadei.

Charles, care încă urmează un tratament împotriva cancerului, urmează să participe și la deschiderea oficială a Parlamentului Canadei, pe 27 mai – prima dată din 1977 când un monarh britanic ia parte la acest eveniment în Ottawa.

Într-un interviu pentru Sky News, Carney a fost întrebat despre decizia prim-ministrului britanic Keir Starmer de a-i înmâna lui Trump, în timpul unei vizite la Casa Albă din februarie, o invitație din partea monarhului pentru o a doua vizită de stat la Londra – un gest fără precedent.

„Sincer, cred că (cetățenii canadieni) nu au fost deloc impresionați de acel gest... având în vedere contextul. A fost într-un moment în care eram foarte fermi în ceea ce privește problemele legate de suveranitate”, a spus el.

Carney, care a câștigat conducerea partidului în martie și a obținut victoria în alegerile din Canada luna trecută promițând că se va opune lui Trump, a spus că prezența lui Charles în Canada luna aceasta nu este întâmplătoare.

„Toate problemele legate de suveranitatea Canadei au fost accentuate de președinte. Deci nu, nu e o coincidență, dar este și un moment de reafirmare pentru canadieni”, a spus el.

Starmer, care încearcă să îmbunătățească relațiile comerciale cu SUA după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, a căutat să valorifice punctele forte ale țării în relația cu Trump, promovând expertiza în domeniul securității, promițând creșteri ale bugetului de apărare și oferind fastul și ceremonialul specifice unei vizite de stat.

Trump, a cărui mamă s-a născut în Marea Britanie și care a lăudat în repetate rânduri familia regală britanică, a semnat luna aceasta un acord bilateral comercial limitat cu Londra.

Întrebat despre criticile lui Carney, ministrul britanic Pat McFadden a declarat pentru Sky News că fiecare țară trebuie să decidă cum își gestionează relațiile externe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel