Întâlnire între Cătălin Predoiu - ministrul Justiţiei şi Adrian Câciu - ministrul Finanţelor.
Ministrul Justiției - Cătălin Predoiu și Ministrul Finanțelor Publice - Adrian Câciu au avut astăzi, 14.12.2021, o reuniune de lucru, desfășurată la sediul Ministerului Finanţelor Publice, în legătură cu problemele bugetare din domeniul Justiției și cele privind sistemul penitenciar, inclusiv problematica aplicării legilor din domeniul salarizării. Cei doi miniștri vor continua discuțiile bilaterale și în zilele următoare, pentru a identifica soluțiile tehnice problemelor abordate, se arată într-un comunicat de presă transmis de către Ministerul Justiţiei.
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat la finalul reuniunii:
„Am avut un dialog bun cu Ministrul Finanțelor pe toate subiectele semnalate. Primul Ministru este, de asemenea, la curent cu aceste subiecte și căutăm împreună soluții. Una din chestiunile abordate în discuția cu Ministrul Finanțelor Publice a fost problematica incoerenței în domeniul legislației salarizării din sistemul judiciar, precum și consecința acesteia, o serie de inechități care au apărut în sistem. Acestea trebuie corectate legislativ cât mai repede. Până la această intervenție legislativă, preconizată pentru anul 2022, se impune găsirea unor soluții urgente pentru a corecta aceste inechități, cu atât mai mult cu cât instanțele de judecată au pronunțat deja foarte multe decizii definitive în această problematică.
Voi continua aceste discuții cu MFP și în zilele următoare, până vom identifica o expresie bugetară fezabilă care să asigure suportul acestor corecții necesare. De asemenea, tot astăzi urmează să am reuniuni de lucru pe probleme tehnice cu staff-ul MJ, pentru a pregăti următoarele ședințe tehnice cu staff-ul tehnic al MFP, pe baza discuțiilor la nivel ministerial, pentru a identifica soluțiile tehnice problemelor sus menționate.”
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, în cadrul unei întâlniri cu experţii Comisiei Europene pe tema implementării PNRR, că unul dintre obiectivele pentru anul 2023 este ocuparea schemei de personal a DNA în proporţie de 85%.
Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei transmis, marţi, Agerpres, Predoiu, a avut, luni, o întâlnire online cu experţii Comisiei Europene în cadrul misiunii de monitorizare a progresului României privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilenţă (PNRR), pe agendă aflându-se analiza măsurilor de reformă generale şi specifice aflate în responsabilitatea Ministerului Justiţiei.
Ca obiective generale în domeniul Justiţiei, arată sursa citată, PNRR vizează asigurarea independenţei sistemului judiciar, îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei acestuia şi intensificarea luptei împotriva corupţiei, pentru realizarea cărora trebuie întreprinse următoarele acţiuni specifice: adoptarea Strategiei naţionale anticorupţie până în T4 2021; aprobarea strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar până în T1 2022; transpunerea directivei privind protecţia avertizorilor de integritate până în T1 2022; intrarea în vigoare a legii de creştere a atribuţiilor ANABI până în T2 2022; intrarea în vigoare a modificărilor aduse Codului penal şi Codului de procedură penală, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale, până în T4 2022.
Pentru anii 2023-2025, adaugă sursa citată, trebuie întreprinse acţiuni specifice precum: intrarea în vigoare a "Legilor justiţiei" până în T2 2023; atingerea unui grad de ocupare de 85% din posturile de procuror al Direcţiei Naţionale Anticorupţie până în T2 2023; organizarea de sesiuni de instruire (300 în total) pentru judecători, procurori şi grefieri până în T4 2025; punerea în aplicare a cel puţin 70% din măsurile din Strategia naţională anticorupţie până în T4 2025; creşterea cu 50% a valorii bunurilor confiscate gestionate de ANABI până în T4 2025.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu