Predoiu: echilibru rupt în justiţie. Cum s-a ajuns aici

Cătălin Predoiu, deputat PNL şi fost ministru al Justiţiei, a criticat, joi, ultima decizie a Comisiei speciale parlamentare pe legile Justiţiei.

Cătălin Predoiu, deputat PNL şi fost ministru al Justiţiei, a criticat, joi, decizia Comisiei speciale parlamentare pe legile Justiţiei de abrogare a prevederii potrivit căreia preşedintele României putea refuza o dată numirea magistraţilor, susţinând că în acest fel s-a rupt echilibrul dintre Preşedinţie şi CSM.

"Exista acest dialog între Preşedinţie şi CSM. În acest moment, acest echilibru este rupt în favoarea CSM. Ce spune textul în acest moment aşa cum a fost propus de UNJR şi susţinut de coaliţia PSD - ALDE? Că preşedintele nu mai are niciun fel de pârghie prin care să echilibreze raporturile. În ce fel e imixtiune (în activitatea magistraţilor - n.r.) din moment ce preşedintele nu refuză pur şi simplu şi rămâne aşa, preşedintele refuză şi restituie CSM propunerea. Unde e imixtiunea? Este o atenţionare, este un dublu control care se face şi în final tot CSM avea ultimul cuvânt. Deci, imixtiunea nu există pentru că, în final, CSM avea ultimul cuvânt şi făcea din nou propunerea la preşedinte", a explicat Predoiu.

El a subliniat că, prin abrogarea prevederii, "a dispărut încă un nivel de verificare, de control asupra regularităţii examenului de capacitate"

"Cui foloseşte asta? Nimănui. Este un text care vine să exprime o suspiciune de principiu la adresa instituţiei preşedintelui, în condiţiile în care până acum niciodată niciun preşedinte nu a abuzat de acest text, nu a făcut nicio restituire", a spus Predoiu.

Comisia specială parlamentară privind legile Justiţiei a decis joi ca preşedintele României să nu mai poată refuza numirea judecătorilor şi procurorilor. Astfel, membrii comisiei au abrogat articolul aflat în vigoare din Legea statutului judecătorilor şi procurorilor, potrivit căruia preşedintele României poate refuza o singură dată numirea judecătorilor şi procurorilor.

Propunerea de eliminare a acestei prevederi a aparţinut Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România şi a fost preluată de ALDE. 'Preşedintele României, la un moment dat, poate refuza fără să poată fi controlat, este o imixtiune în activitatea unui judecător', a susţinut reprezentantul UNJR.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel