Ștefan Dimitriu, olimpic internațional la Chimie, a ales să rămână în România: În perioada vacanței lucrez zilnic în laborator.
În ciuda faptului că Ștefan Dimitriu a obținut argintul la Olimpiada Internațională de Chimie și la Olimpiada Internațională de Științele Pământului, acesta a ales să rămână în România după finalizarea studiilor la Colegiul Național "Andrei Șaguna" din Brașov, conform Learn Gate.
În prezent, Ștefan Dimitriu este student la Facultatea de Chimie din cadrul Universității din București și merge zilnic la Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară „Costin Nenițescu”, unde își urmează pasiunea pentru cercetarea fundamentală.
„O primă impresie pe care mi-a făcut-o chimia a fost faptul că este o știință ”mai fundamentală” decât alte discipline, în sensul în care explică cele mai de bază lucruri. Cel puțin în liceu am avut această senzație și astfel mi s-a părut că e o ușă spre a înțelege cât mai multe fenomene. De asemenea, m-a atras mai târziu prin diversitatea ei și implicit diversitatea fenomenelor pe care le poate explica, dar și prin multiplele niveluri la care se aplică, de la microscopic până la macroscopic.“, a precizat studentul cu privire la pasiune pe care o are pentru chimie.
În ceea ce privește studiul interdisciplinar și îmbinarea chimiei cu alte științe, Ștefan Dimitriu a spus:
„Pot vedea această noțiune (n.r. studiul interdisciplinar) din mai multe puncte de vedere, însemnând că un nivel de interdisciplinaritate ar fi între chimie și alte discipline precum fizica, matematica sau biologia, sens în care chimia ar trebui conectată cu aceste discipline. Așadar, diverse fenomene sau sisteme ar trebui analizate prin prisma acestor discipline împreună.
Mai departe, vorbim de interdisciplinaritate inclusiv în cadrul chimiei. Există o multitudine de ramuri și, astfel, mi se pare limitativ să studiem doar ramurile separate, ci trebuie continuu făcute conexiuni între acestea. Orice problemă trebuie analizată prin toate aceste ramuri simultan, e important să fie văzute toate punctele de vedere pentru a avea o imagine completă.
Am început chiar din liceu, participând la concursuri care au presupus să studiez chimia, fizica, biologia și geografia împreună. Și acest lucru mi-a deschis curiozitatea de a vedea punctele comune între discipline, mi-a descris ușa spre a vedea lumea în ansamblu“, a explicat studentul.
„În fiecare zi, în afară de orele de facultate, care presupun cursuri și laboratoare, îmi găsesc timp pentru a veni la Institutul de Chimie Organică și Supramoleculară „Costin Nenițescu”, unde îmi desfășor activitatea de cercetare sub îndrumarea domnului academician Marius Andruh și mi se pare foarte importantă această continuitate. Merg și pe durata vacanței să lucrez în laborator.
Venirea la facultate a fost o schimbare foarte mare din acest punct de vedere, al accesului la laborator, deoarece până atunci nu am avut foarte mult contact cu laboratorul. Mai ales că ultima perioadă a liceului a coincis cu pandemia, ceea ce a presupus eliminarea probei practice de la concursuri și, astfel, am fost mai mult axat pe partea teoretică.
Intrând brusc în contact cu laboratorul la facultate am putut vedea știința palpabil, am putut să văd totul concret, și mi se pare că laboratorul este de fapt un fel de test final, deoarece noi prin teorie presupunem diverse ipoteze, numai că putem să le verificăm doar printr-un experiment.“, a explicat Ștefan Dimitriu.
„Pe lângă latura personală a acestei decizii, am fost de părere că oriunde se poate face treabă foarte bine dacă există dorință și pasiune pentru acest lucru. Oriunde se pot obține rezultate“, a explicat studentul.
Referitor la avantajele pe care Facultatea de Chimie i le oferă, Ștefan Dimitriu spune că „cea mai mare oportunitate pe care mi-a dat-o încă din primele zile a fost tocmai deschiderea spre practica în institute de cercetare, cum a fost în cazul meu, unde am fost invitat de dl. academician Andruh pentru a vedea cum se realizează practic chimia. Acest lucru a avut o influență foarte mare asupra viziunii mele despre chimie. De asemenea, mi se pare că Facultatea de Chimie oferă o cultură generală foarte vastă, iar prin laboratoarele complexe include foarte multe lucrări practice, asigurând studenților abilitățile practice de bază.“
„Exact acest lucru mi-a lipsit în mare în școala gimnazială și liceu: partea practică. Ea este foarte importantă, de bază. Poate atrage foarte ușor copiii, care pot vedea efectiv decât să analizeze abstract niște fenomene“, concluzionează Ștefan Dimitriu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu