EXCLUSIV  Pomul cu fructe de aur al Ceaușeștilor din Grădina Botanică. Bananierul care furniza banane cuplului prezidențial, mit sau realitate? / video

FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Prof. Paulina Anastasiu a demontat mitul potrivit căruia Ceaușeștii și cei din CC mâncau banane din sera Grădinii Botanice, în vreme ce în magazine nu existau fructe exotice. 

Profesoara Paulina Anastasiu, director al Grădinii Botanice „Dimitrie Brândză”, a explicat că legenda conform căreia personalul Grădinii Botanice era avantajat în comunism datorită existenței bananilor în sere este un mit. Potrivit acesteia, deși există bananieri și produc fructe, acestea nu sunt consumabile deoarece provin din plante sălbatice, pline de semințe. De asemenea, portocalele sălbatice și lămâile sunt lăsate pe plante pentru a fi observate de vizitatori. Nici acestea nu pot fi consumate deoarece sunt amare, tari și pline de semințe.

„În comunism circula o legendă urbană că personalul de la Grădina Botanică e avantajat, că în sere există un banan. Atunci nu prea vedeai banane, portocale, la magazine, unii nu văzuseră deloc în realitate și ei au în seră banane. E mit?”, a întrebat Val Vâlcu.

„Este un mit. Sunt bananieri în seră, acesta nu este un mit, avem și banane, doar că nu aș putea spune că în comunism sau acum asta ne avantajează pe noi foarte mult. Doar în procesul de educație ne ajută, pentru că, în special copiii care ne vizitează, pot vedea banane în bananier și nu pe raft în supermarket", a spus prof. Paulina Anastasiu.

„Nu le mănâncă nimeni?", a întrebat Val Vâlcu.

„Cele care sunt în sera mare și cele care sunt mai vizibile nu pot fi consumate pentru că e o plantă sălbatică acolo, nemodificată, și fructele acelea sunt pline de semințe, deci nu pot fi consumate.

Avem în sera din spate un bananier de talie mai mică care produce câte un ciorchine, dar sunt prea puține banane pentru câți angajați sunt”, prof. Paulina Anastasiu.

„Portocalele sălbatice sunt amărui”, a completat Val Vâlcu.

„Nu le consumăm. Sunt cu semințe, sunt amărui, sunt mult mai dure. Avem și portocali și lămâi, dar rămân pe plante pentru a fi văzute de vizitatori până ajung ele să se degradeze, să cadă pe sol”, a spus prof. Paulina Anastasiu la emisiunea „Anti-Mit" de la DC News.

Video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel