Polonia și țările baltice au închis porțile turiștilor ruși. Finlanda a decis să rămână deschisă

Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Polonia, Lituania, Letonia și Estonia nu au mai primit cetățeni ruși pe teritoriile lor.

Patru dintre cele cinci țări ale Uniunii Europene care se învecinează cu Rusia au început luni să refuze turiștii ruși, spunând că nu ar trebui să călătorească în timp ce țara lor este în război cu Ucraina.

Polonia, Estonia, Letonia și Lituania au impus noi restricții, deoarece Finlanda a decis să rămână deschisă, deși a redus numărul de programări consulare disponibile pentru călătorii ruși care solicită vize.

Mișcarea a fost cea mai recentă dintr-o serie de sancțiuni și alte măsuri luate de UE sau de statele sale membre de când Moscova a invadat Ucraina pe 24 februarie.

UE a interzis toate zborurile din Rusia, lăsând disponibile numai legăturile de transport feroviar și rutier, iar în această lună a fost de acord să limiteze eliberarea de vize de călătorie gratuite în zona Schengen.

Interdicția de intrare de luni vizează turiștii și exclude dizidenții ruși care caută refugiu în UE, împreună cu șoferii de camion, refugiații și rezidenții permanenți ai țărilor UE, precum și pe cei care vizitează membrii familiei, conform Al Jazeera.

Ucraina acuză Rusia de bombardarea centralei nucleare Pivdennoukrainsk, în regiunea Nikolaev

Armata rusă a bombardat luni perimetrul centralei nucleare Pivdennoukrainsk (Iujnoukrainskoie) în regiunea Nikolaev (Mikolaiv), în sudul Ucrainei, dar reactoarele nu i-au fost afectate şi centrala funcţionează în mod normal, a declarat luni compania publică ucraineană Energoatom, citată de Reuters şi AFP. 

'La 19 septembrie 2022, în jurul orei locale 00:20 (21:20 GMT duminică), armata rusă a bombardat zona industrială a centralei nucleare Pivdennoukrainsk', a indicat Energoatom pe Telegram. 'O explozie puternică s-a produs la numai 300 de metri de reactoare', a precizat compania.

'În prezent, cele trei reactoare ale centralei funcţionează în regim normal', a asigurat operatorul public, potrivit căruia bombardamentele nu au provocat morţi sau răniţi, dar a afectat clădirile centralei. Suflul exploziei a spart circa 100 de ferestre de la clădirea centralei şi a provocat o scurta deconectare a trei linii de înaltă tensiune la centrală, conform aceleiaşi surse. Potrivit Reuters, a fost avariată şi o centrală hidroelectrică din apropiere.

'Rusia pune în pericol întreaga lume. Trebuie să o oprim cât nu este prea târziu', a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram, difuzând o înregistrare video de la camerele de supraveghere în alb şi negru ce arată o explozie imensă (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel