Reuters: Vikor Orban se va lăsa cu greu convins de presiunea Poloniei. Zilele următoare sunt decisive pentru acceptarea Ucrainei la masa negocierilor privind aderarea la UE.
Ministrul afacerilor europene din Varșovia a declarat joi că noul prim-ministru al Poloniei, Donald Tusk, încearcă să obțină sprijinul omologului său maghiar, Viktor Orban, pentru a iniția negocieri privind aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
"Zilele trecute... a avut loc o scurtă discuție cu prim-ministrul Orban", a spus Adam Szlapka jurnaliștilor la Bruxelles. "Ne străduim ca aceste eforturi să conducă la un acord favorabil... Uniunea Europeană ar trebui să transmită un semnal clar și sper că acest semnal va fi emis.", notează Reuters.
Înainte de a începe discuțiile dintre Polinia și Ungaria, potrivit Administrației Prezidențiale, președintele României a avut o întâlnire bilaterală cu premierul Poloniei Donald Tusk în care au discutat despre cooperarea politică și economică.
„Foarte bucuros de întâlnirea cu prim-ministrul Donald Tusk și de a-i ura bun venit înapoi la Consiliul European. Aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună pentru a aprofunda Parteneriatul Strategic puternic și vibrantdintre România și Polonia, pentru a consolida în continuare Uniunea Europeanî, pentru a consolida flancul estic al NATO și pentru a sprijini Ucraina și Moldova”, a transmis președintele Iohannis, într-un mesaj pe platforma X (fost Twitter).
Prim-ministrul Viktor Orban, care se mândrește cu legături solide cu președintele rus Vladimir Putin, a afirmat în parlamentul național că intrarea rapidă a Ucrainei în UE nu ar servi intereselor Ungariei sau ale UE.
"Luând în considerare cifrele, analizele economice și fiind conștienți că discuțiile (cu Ucraina) ar viza acordarea de membru... trebuie să spunem că această idee în acest moment este absurdă, ridicolă și nu trebuie luată în serios," a declarat Orban.
Comentariile sale au fost în contrast puternic cu cele ale președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a îndemnat blocul format din cele 27 de state membre să sprijine Ucraina "oricât de mult va dura" după invazia completă a Rusiei în februarie anul trecut.
"În afara sprijinului politic, Ucraina are nevoie și de sprijinul financiar susținut din partea noastră," a afirmat von der Leyen în fața parlamentului european.
"Trebuie să furnizăm Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi puternică astăzi, astfel încât să fie mai puternică mâine când va negocia pentru o pace durabilă și echitabilă pentru Ucraina."
Orban a amenințat că va bloca propunerile pentru a permite Kyivului să înceapă discuțiile de aderare și să primească sprijin financiar și militar substanțial din bugetul UE.
Ucraina dorește să adere la UE și să construiască alianțe cu statele occidentale pe măsură ce se distanțează tot mai mult de Moscova. Suma de 50 de miliarde de euro pentru sprijin economic și 20 de miliarde de euro pentru forțele militare ale Ucrainei ar fi vitale pe măsură ce îngrijorările legate de viitorul ajutorului militar occidental cresc, mai notează Reuters.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu