Polonia a cedat. Guvernul de la Varșovia schimbă legea judiciară și acum speră ca UE să deblocheze fondurile pentru redresare

Premierul Poloniei,Mateusz Morawiecki alături de Ursula von der Leyen, președintele CE
Premierul Poloniei,Mateusz Morawiecki alături de Ursula von der Leyen, președintele CE

Varșovia speră că blocul va elibera fonduri pentru redresarea pandemiei, spunând că a îndeplinit cerințele Uniunii Europene în disputa privind statul de drept.

Polonia a înlocuit un organism controversat care a disciplinat judecătorii cu un nou grup de răspundere pentru a rezolva o dispută de lungă durată cu Uniunea Europeană cu privire la independența judiciară a țării.

Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului de guvernământ al Poloniei, a declarat marți că speră că blocul va avea o reacție ”corespunzătoare” la această mișcare.

UE a înghețat miliarde de euro din fonduri pentru pandemie pentru Polonia din cauza criticilor la adresa statului de drept.

Kaczynski a insistat că Polonia a îndeplinit cererile UE de modificare a reglementărilor privind sistemul judiciar.

”Sper că reacția va fi adecvată și în conformitate cu tratatele UE”, a spus Kaczynski, reiterându-și părerea pe termen lung că organismele UE au încălcat tratatele blocului în abordarea lor față de Polonia.

Potrivit Al Jazeera, președintele Andrzej Duda a semnat luni seara modificările aduse reglementărilor disciplinare în lege.

Kaczynski a mai spus că războiul din Ucraina, vecinul Poloniei, a schimbat recent în bine abordarea UE față de guvernul de la Varșovia și că există câteva ”elemente de bunăvoință”.

Polonia sprijină lupta Ucrainei împotriva invaziei ruse și a primit milioane de refugiați ucraineni.

Modificări superficiale

Cu toate acestea, schimbările semnate de Duda sunt în mare măsură văzute ca un control politic superficial și continuu asupra judecătorilor, care este un punct cheie de divergențe între Varșovia și Bruxelles.

Directorul executiv al UE, Ursula von der Leyen, a avertizat că nu vor fi plătiți bani dacă Polonia nu reușește să atingă ”etape de hotar” în acordarea independenței judiciare: desființarea camerei de disciplină, rescrierea regulilor acesteia și permiterea reanalizării cazurilorjudecătorilor sancționați sau suspendați de cameră.

Modificările făcute de Duda înlătură Camera de Disciplină a Curții Supreme

Aceasta va fi înlocuită cu un nou organism de responsabilitate numit de președinte. În ce privește judecătorii sancționați  pentru că au criticat acțiunile guvernului, se pore că doar unul a fost repus în funcție, dar a fost numit într-o altă secție a instanței și mai apoi trimis în concediu.

Von der Leyen s-a confruntat săptămâna trecută cu critici din partea parlamentarilor centriști din Parlamentul European, după ce Comisia Europeană, organismul executiv al UE, a acceptat condiționat planul Poloniei de redresare a pandemiei, deschizând posibilitatea plății de fonduri în valoare totală de aproximativ 36 de miliarde de euro (38 de miliarde de dolari).

Parlamentarii au susținut că decizia a fost prematură, deoarece Polonia nu a reușit să abordeze condițiile UE.

Citește și...

Ursula von der Leyen presează Varșovia să facă reforma statului de drept, după ce grupul Renew o amenință cu moțiunea pentru că a aprobat PNRR-ul Poloniei

Săptămâna trecută, Comisia Europeană, după un an de negocieri, a dat undă verde Planului de relansare şi rezilienţă al Poloniei. Acum, Consiliul Uniunii Europene trebuie să ia o decizie asupra acestui plan. (...) Aprobarea acestui plan este legată de angajamente clare ale Guvernului Poloniei în privinţa independenţei justiţiei", a declarat Ursula von der Leyen în Parlamentul European, potrivit stenogramei discursului.

Preşedintele Comisiei Europene cere Poloniei să desfiinţeze Camera Disciplinară, care să fie înlocuită cu o instanţă independentă şi imparţială. În al doilea rând, îndeamnă Polonia să reformeze regimul disciplinar prin eliminarea delictelor care au generat controverse.

În al treilea rând, Varşovia ar trebui să revizuiască toate deciziile emise de Camera Disciplinară în cazuri ale judecătorilor. "Vreau să fiu foarte clară. Aceste trei angajamente centrale trebuie îndeplinite înainte de efectuarea plăţilor.

Ştiu că unii dintre dumneavoastră sunteţi sceptici, dar vă asigur că nu vor fi acordate deloc fonduri până când nu sunt efectuate aceste reforme", le-a spus Ursula von der Leyen eurodeputaţilor.

Trei lideri ai grupului Înnoim Europa din Parlamentul European au cerut, luni, o moţiune de cenzură împotriva Comisiei Europene conduse de Ursula von der Leyen, din cauza aprobării Planului de relansare destinat Poloniei în pofida problemelor cu respectarea normelor statului de drept.

Iniţiativa le aparţine eurodeputaţilor Sophie in't Veld (Olanda), Guy Verhofstadt (Belgia) şi Luis Garicano (Spania), dar, pentru iniţierea unui vot împotriva Comisiei Europene vor fi necesare în total 70 de ....citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel