Poliția sârbă a făcut o percheziție în birourile a două organe de supraveghere a democrației din Belgrad, căutând informații despre un posibil abuz de fonduri donate de USAID, a declarat marți procurorul Nenad Stefanovic.
Mișcarea a venit după ce administrația președintelui american Donald Trump a înghețat finanțarea USAID pentru 90 de zile în ianuarie. ONG-urile, mass-media și proiectele umanitare din întreaga lume au fost afectate, inclusiv cele din țările din sudul și estul Europei, precum Bosnia și Ungaria, notează Reuters.
Stefanovic a spus că procurorii au căutat informații legate de SUA în urma declarațiilor lui Trump, secretarului de stat Marco Rubio, miliardarului Elon Musk și altor oficiali americani despre înghețarea finanțării USAID.
Casa de sondare CRTA și organele de supraveghere Civic Initiatives, Trag și Policy Center sunt investigate în urma acuzațiilor de către oficiali americani de vârf cu privire la cheltuirea excesivă a fondurilor USAID.
„Departamentul Special Anticorupție (Sârb)... a contactat Departamentul de Justiție al SUA pentru informații despre USAID privind abuzul de fonduri, posibila spălare de bani și cheltuirea necorespunzătoare a fondurilor contribuabililor americani în Serbia”, a spus el într-o emisiune TV.
Stefanovic a adaugat ca Parchetul Superior a dispus confiscarea tuturor documentelor legate de USAID de la cele patru organizatii si a dispus interogarea persoanelor responsabile de cheltuieli.
Maja Stojanovic, directorul executiv al Civic Initiatives, a declarat că aproximativ 20 de detectivi au percheziţionat birourile organizaţiei sale fără a prezenta un ordin judecătoresc.
„Intruziunea de astăzi a poliției... reprezintă o demonstrație brutală de forță și o presiune continuă asupra societății civile din Serbia”, a spus Stojanovic.
Raidurile au avut loc pe fondul protestelor studențești în masă împotriva președintelui populist Aleksandar Vucic și a guvernului său.
Studenții, partidele de opoziție și organele de supraveghere a drepturilor acuză autoritățile loiale lui Vucic și Partidului său Progresist Sârb de corupție rampantă, mituirea alegătorilor, înăbușirea libertății presei, violența împotriva oponenților și legăturile cu crima organizată.
Vucic și aliații săi neagă acuzațiile.
USAID a investit aproape 1 miliard de dolari în Serbia din 2001 pentru a susține creșterea economică, a consolida statul de drept și a îmbunătăți buna guvernare, inclusiv donații către organisme guvernamentale și parlament, precum și către o serie de organe de supraveghere și organizații de drepturi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News