Planurile UE au înregistrat un prim efect: astăzi prețurile hidrocarburilor au atins niveluri record

Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Solicitarea de reducere a consumului către statele membre nu a fost suficientă pentru a liniști piețele care sunt în schimb panicate din cauza reducerilor ulterioare ale aprovizionării rusești.

Planul Uniunii Europene de a atenua penuria aprovizionării cu gaze nu a impresionat pe nimeni, sau cel puțin cu siguranță nu au impresionat piețele care astăzi au stabilit un record în prețul hidrocarburilor.

La TTF, platforma olandeză devenită un punct de referință european pentru prețul metanului, după creșterea de +20% înregistrată ieri, sesiunea de astăzi a început cu o altă creștere de încă +12, ducând costul la 225 de euro pe Mhw.

Mai mult decât acordul la care au ajuns ieri statele membre la Bruxelles, care prevede o reducere cu 15% a consumului (inițial voluntară și în caz de urgență obligatorie și care, totuși, datorită unei întregi serii de excepții va fi mult mai mică), o greutate asupra rezultatului negativ a fost reducerea aprovizionării de la Nord Stream, care a panicat piețele, scrie Europa Today.

Prețuri de aproximativ de 10 ori mai mari față de nivelul la care erau înainte ca Moscova să reducă fluxul

Gascade, operatorul german al rețelei de gaze, a declarat că fluxurile de pe Nord Stream 1 s-au redus practic la 20% în această dimineață. Livrările de la conducta cheie, care leagă Rusia de Germania, au fost reduse la 40% din capacitate pentru prima dată în iunie, ceea ce a determinat Comisia să-l acuze pe Vladimir Putin că folosește gazul ca armă de represalii pentru sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.

Gazprom a garantat, în schimb, că reducerea debitelor este legată doar de problemele cu turbinele care, spune compania, au fost agravate de sancțiunile occidentale.

Pentru a face față acestei situații, a fost conceput planul european, care cere acum statelor să economisească, pentru a avea stocuri care să fie date țărilor care s-ar putea găsi în dificultate în cazul unei scăderi complete a aprovizionării. 

Dar rămâne teama că industria și familiile ar putea suferi raționalizări sau penurii în această iarnă, dacă Moscova decide să închidă complet robinetele. 

”Toată lumea de pe piețe se aștepta la o reducere a aprovizionării rusești, dar nu că s-ar întâmpla atât de repede”, a declarat James Huckstepp de la S&P Global Commodity Insight, o firmă de consultanță energetică, pentru Financial Times.

Potrivit lui Toby Copson, managing partner la Trident Markets, un grup de vânzări de gaze, acum, când China începe să-și facă provizii pentru iarnă, situația se va înrăutăți.

”Există toate ingredientele pentru o criză cuprinzătoare. Nu sunt suficiente stocuri și Europa se află într-o situație gravă”, a declarat el pentru ziarul financiar.

Citește și:

Astăzi, barilul de petrol este mai ieftin decât în 2008, dar combustibilul are preț dublu. Problema ridicată de președintele CCIR, Daraban: Stau și mă gândesc...

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), a vorbit, în interviul acordat DCNews, despre ”criza utilităților care ne doboară”, referindu-se, în special, la prețul energiei: ”Din fericire, pentru economia noastră - cu un specific de subcontractori - nu suntem singurii afectați”. ”Pe de altă parte, sunt multe chestii inexplicabile. Avem acum 105 dolari barilul față de 147 în 2008 și... stau și mă gândesc cum se făcea prețul la combustibil în 2008 și cum se face astăzi. Repet, plecând de la date statistice foarte clare: 147 de dolari barilul în 2008, 105 dolari barilul acum” a fost problema ridicată de președintele CCIR.

”Ar trebui să explice, plecând de la prețul barilului de petrol, cum se construiește acest preț” a subliniat Mihai Daraban.  

La sfârșitul lunii iunie, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență prin care a redus cu 50 de bani prețurile carburanților la pompă. 25 de bani sunt suportați de stat, 25 de bani reprezintă reducerea comercială. 

„În situația în care vor exista creșteri nejustificate a prețurilor la carburanți în perioada de aplicare a acestei ordonanțe de urgență, acestea vor fi încadrate la categoria de acțiuni speculative și vor fi sancționate potrivit OUG 84/2022 privind combaterea acțiunilor speculative”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel