EXCLUSIV  Pesta porcină. Directoarea APCPR, semnal de alarmă: Ascund porcii

porci-ferma
porci-ferma

Directoarea Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România trage un semnal de alarmă cu privire la răspândirea pestei porcine africane.

Situația privitoare la pesta porcină africană este extrem de gravă. Importurile au scăzut dramatic, zeci de mii de porci au fost omorâți, iar Bulgaria intenționează să ridice un gard la graniță pentru se asigura că animalele lor nu vor avea aceeași soartă. Una dintre cele mai mari probleme este că românii continuă să își facă rău cu mâna lor. În contextul în care fiecare fermier este despăgubit de stat, la valoarea pieței, pentru ficare porc, se pare că există crescători care nu declară animalele bolnave și le ascund de autorități.

"Trebuie intervenit cu forțele locale"

Directoarea Asociației Producătorilor de Carne de Porc din România, Stanca Tudor, susține că este nevoie de intervenția autorităților locale care să identifice aceste probleme. "Autoritățile locale trebuie să discute cu oamenii și să le explice că nu fac niciun serviciu nici lor nici comunității dacă ascund, dacă nu declară porcii, dacă îi duc în altă parte. (...)Rezultatele anchetelor acestora de difuzare a bolii sunt la ANSVSA. Noi știm din zvonuri, din știri pe surse, pentru că se face anchetă, se caută traseul. Există zvonuri că nu respectă regulile, nu declară porcii, îi ascund și trebuie intervenit cu forțele locale. În primul rând, lămuriți oamenii că primesc despăgubiri, despăgubiri care nu sunt deloc de neglijat. Îi despăgubește statul la prețul pieței. Pentru producătorii mici nu este mare pierderea pentru că ei nu au cheltuieli suplimentare cum au fermele profesionale. Nu îi ajută cu nimic (n.r. ascunderea porcilor bolnavi) nici pe ei, nici comunitatea în care trăiesc", a declarat Scanca Tudor pentru DCNews.

Este posibil să esităm la o criză de carne de origine românească

Întrebată dacă se poate ajunge să asistăm la o criză de carne de porc, directoarea APCPR a răspuns. "Criză de carne de porc de origine românească este posibil să apară și acum. Noi, 38% din consumul național, cu tot cu procesare, acoperim din import. Carnea proaspătă, în mod special, era asigurată de fermele românești"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel