Personalităţi franceze decorate la Ambasada României la Paris pentru reuşita Sezonului România-Franţa

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a înmânat joi unor personalităţi franceze, în cadrul unei ceremonii oficiale, distincţiile conferite de către Preşedintele României, Klaus Werner Iohannis, "în semn de înaltă apreciere pentru implicarea dinamică în sfera relaţiilor culturale româno-franceze, pentru contribuţia deosebită avută la succesul Sezonului România-Franţa", informează vineri într-un comunicat de presă ambasada ţării noastre în Franţa.

Astfel, a fost acordat Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" în grad de Comandor lui Pierre Buhler, preşedintele Institutului Francez din Paris; Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria F "Promovarea Culturii" pentru Frederic Oudea, directorul general al grupului Societe Generale, Joseph Zimet, directorul general al Misiunii Centenarului din Franţa, şi Jannic Durand, directorul Departamentului Opere de Artă al Muzeului Luvru; Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Ofiţer, Categoria F "Promovarea Culturii" lui Jean-Francois Chougnet, preşedintele Muzeului Civilizaţiilor Europene şi Mediteraneene (MuCEM) din Marsilia.

Evenimentul a avut loc la sediul Ambasadei României la Paris, în prezenţa unor oficiali şi oameni de afaceri francezi, reprezentanţi ai mediului cultural, ai mass-media şi ai comunităţii româneşti din Hexagon. 

Ambasadorul Luca Niculescu a evidenţiat contextul special în care are loc această ceremonie, cu doar două zile înainte de închiderea oficială, la Bucureşti, a Sezonului România-Franţa şi de sărbătorirea Zilei Naţionale a Franţei. "Sezonul România-Franţa a însemnat peste 400 de proiecte traduse în mai mult de 800 de evenimente, la Paris şi la Bucureşti, precum şi în alte 130 de localităţi din cele două ţări, peste 800 de apariţii în presa franceză şi română şi sute de mii de participanţi" a remarcat ambasadorul român.

De asemenea, Luca Niculescu a reamintit câteva dintre momentele-cheie ale programului României în Franţa, desfăşurat între 27 noiembrie 2018 şi 16 aprilie 2019: secvenţa de deschidere la Domul Invalizilor, dedicată Centenarului creării României moderne şi celor 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial ("Requiem" de Gabriel Faure, interpretat de Corul Naţional de Cameră "Madrigal - Marin Constantin" şi Ansamblul Instrumental din Paris, sub bagheta dirijorului Christian Ciucă), expoziţia curatoriată de Diana Marincu la MuCEM - Muzeul Civilizaţiilor Europene şi Mediteraneene, cu lucrările realizate de 8 artişti români, şi prima expoziţie a României la Muzeul Luvru din Paris, "Broderii de tradiţie bizantină din România. În jurul stindardului lui Ştefan cel Mare". Ambasadorul român a mai subliniat că succesul Sezonului se datorează, în mare măsură, Institutului Francez de la Paris, condus de Pierre Buhler, şi sprijinului Comitetului de mecenat, prezidat de Frederic Oudea.

La finalul intervenţiei sale, Luca Niculescu şi-a exprimat convingerea că Sezonul reprezintă o nouă etapă în relaţiile româno-franceze şi că proiectele iniţiate din colaborări realizate pe durata celor aproape 8 luni vor continua încă mulţi ani.

Vezi și: Furtună Halkidiki. Ambasadorul în Grecia, retras de Iohannis

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel