EXCLUSIV  Pericolul din aerul condiționat. Lista completă care te îmbolnăvește fără să îți dai seama / video

arhivă
arhivă

Numărul cazurilor de astm este în continuă creștere, avertizează prof. dr. Florin Mihălțan, care subliniază că atât expunerea accentuată la alergeni, cât și metodele de diagnostic tot mai eficiente contribuie la această evoluție. 

Prof. dr. Florin Mihălțan a explicat că numărul cazurilor de astm este în creștere, atât din cauza expunerii tot mai mari la alergeni, cât și datorită diagnosticării îmbunătățite și screeningurilor mai eficiente. Potrivit medicului, studiile internaționale arată că lipsa contactului cu alergenii în copilărie, în medii prea sterile, favorizează dezvoltarea alergiilor.

„Ați menționat o frecvență foarte mare a astmului, un milion de persoane. Cum se raportează această cifră la anii din urmă? Deci, e o creștere, o staționare sau totuși o diminuare a numărului de bolnavi astmatici pe care îl avem?”, a întrebat acad. prof. dr. Irinel Popescu. 

„Aici vă răspund cu niște rezultate ale unor studii care s-au făcut în Austria și în America. Acolo unde copilul, de mic, în ferme, este ținut în apropierea fermelor, deci nu este izolat, nu este protejat de contactul cu alergenii.... Acest lucru s-a dovedit dezastruos, dacă nu vine în contact cu alergenii din copilărie, și sunt factori favorizanți pentru alergii.

Al doilea aspect este că astmul este din ce în ce mai bine diagnosticat, mijloacele de diagnostic s-au ameliorat, screeningurile în masă sunt făcute mai bine, deci partea aceasta a permis o explicație de ce, din punct de vedere al numărului de cazuri, acestea sunt în creștere. Iar alergenii și descifrarea calendarului de expunere alergenică este cu totul altul, în momentul actual. Cel mai clasic exemplu pe care îl folosesc și autoritățile pentru penalități acolo unde nu se respectă legea e ambrozia", a spus prof. dr. Florin Mihălțan. 

 

„Din nefericire, astmul e de multe ori doar o parte din diagnostic"

Prof. dr. Florin Mihălțan a explicat că ambrozia, prin perioada prelungită de polenizare, contribuie la creșterea cazurilor de astm. Totodată, diagnosticarea este mai eficientă datorită colaborării între mai multe specialități medicale. 

„Ambrozia are o perioadă de evoluție și de expunere mai îndelungată decât alte tipuri de polenuri, arbuști sau plante. Deci, pe de o parte crește prevalența astmului datorită creșterii numărului de expuneri și alergenilor. Pe de altă parte, datorită unui sistem mult mai bun de depistare care este funcțional și în care, ceea ce este foarte important, multidisciplinaritatea funcționează.

Când spun asta, mă gândesc la 4 specialități care vin în contact direct și unde pacienții pendulează între aceste specialități: pilonul de bază – medicul de familie, alergolog, orelist și pneumolog.

Din nefericire, astmul e de multe ori doar o parte din diagnostic. Mai există comorbidități. Cea mai frecventă asociere remarcată la pacienții mei – și în general – este polipoza. De aici se începe, de fapt, un alt exercițiu de colaborare”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical. 

 

Animalele de companie, o altă sursă de alergii

Prof. dr. Florin Mihălțan atrage atenția că animalele de companie pot fi o sursă de alergii, în special prin părul de pisică și câine, iar contactul constant cu acestea poate declanșa crize alergice.

„În ceea ce privește animalele de companie, acolo unde depistăm – și este o altă sursă de alergii: păr de pisică, de câine – trebuie mare grijă, pentru că întreținerea și contactul permanent reprezintă o sursă care induce crize. Sigur că realizez întotdeauna că intrăm într-o zonă conflictuală, în care iubitorii de animale nu doresc să le părăsească, nu doresc să le facă cadou, dar să nu uităm că sursa este acolo”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan. 

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Detergenții şi odorizantele, o amenințare invizibilă. Prof. dr. Florin Mihălțan, avertisment privind efectele poluării casnice 

 

Aerul condiționat este și el pe lista alergenilor

Prof. dr. Florin Mihălțan avertizează că aerul condiționat poate declanșa reacții bronșice din cauza temperaturilor scăzute și a filtrelor necurățate, care pot conține mucegaiuri și germeni periculoși. El subliniază că pacienții cu astm, având un sistem imunitar deficitar, sunt mai expuși la infecții respiratorii.

„Urmează aerul condiționat cu expunerea sa. Aici sunt două lucruri care trebuie întotdeauna discutate. Este valul de aer pe care îl ventilează aerul condiționat, care poate fi la anumite temperaturi, și noi știm că orice temperatură scăzută este o sursă de generare a unei reacții bronșice obstruante, deci poate să creeze o îngustare a lumenului căilor aeriene.

Și al doilea... Nu întâmplător, întreținerea acestui aer condiționat, filtrele trebuie curățate. Acolo poate să fie o puzderie de mucegaiuri, dar pot fi și alți germeni, mucegaiuri cu componentă alergică, dar și cu alte tipuri de boli respiratorii care mimează astmul: bronșiolita, bronșita, și expunerea la alveolită alergică.

Sunt o sursă de distribuție a unor microbi. Știm că pacientul cu astm, din punct de vedere imunologic, are o deflexiune imunologică, are un conflict de răspuns care nu este la nivelul dorit, și atunci este predispus la infecții respiratorii mult mai des. Acest lucru ne face ca, de la început, în toate biletele de externare și prescripțiile la plecare, să indicăm vaccinările și folosirea unor imuno-lizate bacteriene, care sunt utile”, a spus prof. dr. Florin Mihălțan la emisiunea Academia de Sănătate, de pe DC News și DC Medical. 

 

Video:

Youtube video image

VEZI ȘI: EXCLUSIV  Aerul curat, un mit? Cum poluarea casnică îți poate înrăutăți astmul 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]
pixel