EXCLUSIV  Pericol de noi escaladări între Israel și Iran. Dr. Berkovits: Populația e pregătită pentru un război pe termen lung

Dr. Herman Berkovits Foto: Crișan Andreescu
Dr. Herman Berkovits Foto: Crișan Andreescu

Doctorul Herman Berkovits, medic și prieten al premierului israelian Beniamin Netanyahu, a declarat într-un interviu pentru DC News că populația Israelului e pregătită pentru un conflict pe termen lung cu Iranul.

Întrebat dacă populația e pregătită pentru un război de lungă durată cu Iranul, medicul a răspuns:

„Da, cu siguranță. La noi nu lipsesc alimentele, n-am văzut nici cozi la benzinării cum sunt la Teheran (n.r. capitala Iranului). Viața merge mai departe, ce-i drept, cu o anumită frică. Noi suntem obișnuiți, ne e teamă mai mult pentru copiii noștri. Foarte recent un copil de 14 ani a fost ucis de teroriști, în timp ce ducea oile la păscut. Asta este marea noastră tragedie, când cineva din familie este atins. Vă dați seama că noi trăim cu această panică, dar populația rămâne foarte încrezătoare. Ne dă putere faptul că nicio bombă din Iran nu a produs distrugeri în Israel. Doar o fetiță a fost rănită de o schijă, în acest atac iranian. Nu avem morți, deci am trecut cu bine de această fază de tensiune.”

Teheranul a indicat că problema a fost "rezolvată", după primul atac direct asupra Israelului, care a implicat o serie de drone și rachete, cu impact limitat asupra populației și infrastructurii, dar cu potențial de escaladare și semnificație simbolică. Cu toate acestea, dacă situația este într-adevăr încheiată momentan depinde de decizia Israelului și de modul în care cabinetul lui Benjamin Netanyahu va alege să reacționeze, conform presei israeliene și internaționale.

Perspectiva unui război direct, cu consecințe devastatoare, între Israel și Iran ar putea deveni mai clară în zilele următoare sau chiar duminică.

O întâlnire a cabinetului de război israelian este programată pentru ora locală 15:00 (15:00, ora României). Acest cabinet, format dintr-un grup restrâns de oficiali, inclusiv Benjamin Netanyahu, ministrul Apărării Yoav Gallant și Benny Gantz, un opozant al premierului, va lua o decizie cu privire la răspunsul pe care Israelul îl va da Iranului, conform Times of Israel.

Israelul a declarat anterior că va riposta direct împotriva Iranului, în cazul unui atac de pe teritoriul iranian.

După anunțul că Israelul a respins aproape toate dronele și rachetele lansate din Iran, Netanyahu a afirmat că țara sa va ieși învingătoare din acest conflict, sugerând posibilitatea unei escaladări ulterioare. Această perspectivă a fost întărită de un oficial israelian neidentificat citat de postul de televiziune israelian Channel 12, care a anunțat că va exista un "răspuns semnificativ" la atacul iranian, conform Reuters.

În ceea ce privește Teheranul, acesta a declarat, prin intermediul misiunii sale la ONU, că problema este "rezolvată".

Iranul promisese să răspundă la atacul atribuit Israelului asupra complexului său de ambasadă din Damasc, care a dus la moartea a șapte ofițeri ai Gardienilor Revoluției, inclusiv doi comandanți de rang înalt.

Oficialii iranieni au insistat că orice nou atac al Israelului va fi întâmpinat cu o ripostă și mai dură decât cea din noaptea precedentă.

De asemenea, presa iraniană, citată de Reuters, a dezvăluit că Teheranul a transmis un mesaj Washingtonului, prin intermediul Elveției, avertizând că bazele SUA din regiune vor fi atacate dacă acestea sprijină un eventual atac al Israelului.

În timpul unei convorbiri telefonice de 25 de minute dintre Netanyahu și Joe Biden, în dimineața de duminică, președintele american a îndemnat la reținere, conform unor relatări din presa israeliană. Biden nu a menționat acest lucru în declarația sa ulterioară, afirmând doar că, cu ajutorul SUA, aproape toate dronele și rachetele care se apropiau de Israel au fost doborâte. El a reiterat sprijinul ferm al SUA pentru Israel.

Totuși, în privat, Biden și-a exprimat îngrijorarea că Netanyahu încearcă să implice SUA într-un conflict mai amplu, conform unor surse citate de NBC News.

Atât Biden, cât și oficialii iranieni sunt conștienți de dorința lui Netanyahu de a distruge instalațiile nucleare iraniene, pe care le consideră o amenințare existențială pentru Israel. Această situație, precum și posibilitatea unui moment propice pentru astfel de acțiuni, sunt subiectul unui articol în The Guardian.

Deși Casa Albă consideră că Israelul nu își dorește un război mai amplu sau un conflict direct cu Iranul, oficialii americani nu pot fi siguri în acest sens.

Surse din administrația de la Casa Albă și de la Pentagon au exprimat temeri sâmbătă că Israelul ar putea lansa un contraatac rapid împotriva Iranului, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

Israelul a solicitat o sesiune a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului, programată pentru duminică la ora 16:00, ora New York-ului (23:00, ora României). Ar fi surprinzător să se lanseze un contraatac înainte de această sesiune.

Un alt semn încurajator a venit duminică dimineață, de la un oficial israelian citat de New York Times, care a asigurat că "răspunsul Israelului va fi coordonat cu aliații săi".

Atacul iranian a distras atenția de la războiul din Gaza și de la criza umanitară din zonă, în timp ce Israelul se pregătește să lanseze un asalt asupra Rafah, ultimul oraș aflat sub controlul Hamasului.

Cu toate acestea, criticii rămân prezent în plan secundar, în timp ce o parte a comunității internaționale a condamnat Iranul și a promis sprijin pentru Israel. O reuniune de urgență a statelor G7 este programată pentru duminică.

Potrivit informațiilor disponibile, SUA, Marea Britanie și Franța au fost implicate în efortul de a neutraliza dronele și rachetele.

Anumite drone au fost interceptate de Iordania, ceea ce a stârnit nemulțumirea Iranului. Autoritățile iordaniene au anunțat că au doborât obiectele care au intrat în spațiul lor aerian, pentru a proteja securitatea cetățenilor.

Atacurile de sâmbătă seară au demonstrat, cel mai probabil, capacitățile regimului de la Teheran, ceea ce a demonstrat atât publicului intern, cât și aliaților externi, că este capabil să atace Israelul.

Cu toate acestea, atacul iranian a adus regiunea "la marginea unui război regional mai larg, pe care aproape nimeni nu pare să îl dorească cu adevărat", a avertizat Jonathan Panikoff, director al Inițiativei Scowcroft pentru Securitate în Orientul Mijlociu la Consiliul Atlantic, citat de Financial Times.

Prin primul său atac direct asupra Israelului, Iranul a "depășit limitele conflictului anterior" în războiul lor de lungă durată, a adăugat el.

"Este evident că aceasta marchează începutul unei noi ere, în care Iranul este dispus să răspundă direct atacurilor israeliene și să riște represalii împotriva teritoriului său", a concluzionat Panikoff.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
NoMy - smt4.5.3
pixel