Patru ucraineni, găsiți aproape înghețați în Munții Maramureșului, după ce s-au rătăcit. Unul a murit de hipotermie

Patru ucraineni, găsiți aproape înghețați în Munții Maramureșului, după ce s-au rătăcit. Unul a murit de hipotermie / Foto: Facebook, de cflorinc
Patru ucraineni, găsiți aproape înghețați în Munții Maramureșului, după ce s-au rătăcit. Unul a murit de hipotermie / Foto: Facebook, de cflorinc

Patru ucraineni, rătăciți în Munții Maramureșului au fost găsiți aproape înghețați de către salvamontiști.

Patru ucraineni, trei bărbați și o femeie, au fost găsiţi aproape îngheţaţi în Munții Maramureșului, la 1.400 de metri, transmite Realitatea Plus.Unul dintre ei, care era în stare gravă din cauza hipotermiei, a murit.

Cei patru s-ar fi rătăcit din cauza condiţiilor meteo şi a terenului extrem de accidentat. Alarma la 112 a fost dată de către o prietenă a unei rude a ucrainenilor. Aceasta le-a spus autorităților că grupul a trecut dimineață granița în România, iar la lăsarea serii s-au rătăcit și suferă de frig.

"E vorba de patru cetăţeni ucraineni, trei bărbaţi şi o femeie, cu vârste între 30 şi 32 ani, care au trecut azi dimineaţă frontiera din Ucraina spre România, blocându-se sau rătăcindu-se din cauza condiţiilor meteo şi a terenului extrem de dificil în partea muntoasă a zonei Poienile de Sub Munte. (...) Nu se poate comunica cu cei patru, dar apelanta care a sunat la 112 în această seară şi care a ţinut legătura cu un aparţinător al celor patru ne-a transmis că una dintre persoane nu mai comunică iar ceilalţi se plâng că le e foarte frig şi imploră să fie ajutaţi", a spus Dan Benga, directorul Serviciului Public Judeţean (SPJ) Salvamont Maramureş.

Ucrainenii au fost găsiți foarte aproape de granița cu Ucraina. Ei au aprins un foc pentru a putea fi găsiți mai ușor de salvamontiști. După ce au fost recuperați, toți cei patru au fost duși la spital. Din păcate însă, pentru unul dintre ei a fost prea târziu, acesta decedând din cauza hipotermiei.

Mașinile Salvamont vor avea drept de girofar. Decizie în unanimitate în Camera Deputaților

Parlamentarii Camerei Deputaților a adoptat cu unanimitate de voturi, miercuri, o inițiativă depusă în Parlament încă din  2014, care prevede includerea autovehiculelor aparţinând serviciilor publice Salvamont şi Salvaspeo în categoria celor autorizate să utilizeze semnale speciale de avertizare luminoase.

"Mulțumim celor 249 de deputați care au votat astăzi si tuturor celor care ne-au susținut de-a lungul celor 8 ani acest demers și care au înțeles nu numai necesitatea acestui act normativ ci și anomalia existenta în funcționarea Serviciilor Salvamont.

Prin actul normativ aprobat astăzi, practic, se corelează prevederile legale care nominalizează structurile Salvamont ca servicii de salvare și urgență medicală, coordonate administrativ de către Consiliile județene și locale, iar operațional de Departamentul pentru Situații de Urgență al M.A.I., prevederi prin care acestea pot achiziționa, deține și utiliza legal autospeciale de intervenție și ambulanțe - dotate din fabricație și omologate cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, cu legislația care nominalizează instituțiile care au dreptul de a utiliza aceste mijloace de semnalizare pentru deplasarea în regim prioritar pe drumurile publice în situații de urgență.

In conformitate cu H.G. 77 din 2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane și organizarea activității de salvare în munți, serviciile Salvamont, sunt instituții publice, organizate ca servicii publice de interes local sau județean, și desfășoară activitate de prevenire a accidentelor montane și de salvare în munți, salvare care, în conformitate cu art. 1 cuprinde căutarea persoanei dispărute, acordarea primului ajutor medical in caz de accidentare și transportarea accidentatului sau a bolnavului la prima unitate sanitară. Pentru aceasta, același act normativ, în anexa 1, pct. 3, ”Baremul minim de dotare al echipei Salvamont cu echipament și materiale pentru intervenție, salvare și transport al bolnavilor și turiștilor accidentați în zona montană”, acordă dreptul serviciilor Salvamont de a achiziționa și deține autospeciale de intervenție și ambulanțe, vehicule care sunt dotate din fabricație și omologare cu mijloace de semnalizare acustică și luminoasă, acest lucru fiind deja realizat de structurile salvamont din țară, iar, în acest moment, prin Ministerul de Interne – Inspectoratul general pentru Situații de Urgență, există în derulare un proiect prin care serviciile Salvamont vor fi dotate cu ambulanțe pentru transport pacienți cu caracteristici care să le permită intervenția în teren montan.

Salvamont Romania, preocupare permanentă pentru asigurarea celor mai bune servicii de salvare montană!", precizează Salvamont România. Vezi mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel