Doi eurodeputaţi, unul din Belgia şi unul din Italia, au rămas fără imunitate la cererea justiţiei belgiene. Cei doi sunt cercetaţi în scandalul Qatargate.
Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a Parlamentului European a votat marţi în unanimitate pentru ridicarea imunităţii a doi eurodeputaţi socialişti în cadrul scandalului de corupţie care implică Qatarul şi Marocul, a anunţat raportoarea Manon Aubry, relatează AFP.
Aleşii în cauză sunt belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, în cazul cărora justiţia belgiană a cerut la începutul lui ianuarie ridicarea imunităţii parlamentare.
Această undă verde va trebui să fie confirmată joi printr-un vot în sesiune plenară, începând cu ora 10:00 GMT, potrivit unei purtătoare de cuvânt a PE.
"Justiţia avansează. Din nefericire, Parlamentul nu este la fel de eficient în adoptarea reformelor împotriva corupţiei", a postat pe Twitter eurodeputata franceză Manon Aubry, copreşedintă a grupului stângii din PE, autoarea rapoartelor în favoarea ridicării imunităţii celor doi colegi.
În această afacere răsunătoare de corupţie care zguduie Parlamentul European, patru persoane au fost arestate: fostul deputat socialist italian Pier Antonio Panzeri, eurodeputata greacă Eva Kaili, partenerul acesteia, asistentul italian Francesco Giorgi, precum şi italianul Niccolo Figa-Talamanca, responsabil al unui ONG.
Ei au fost inculpaţi de "apartenenţă la o organizaţie criminală", "spălare de bani" şi "corupţie".
În total, anchetatorii belgieni au confiscat suma de 1,5 milioane de euro în bani lichizi, descoperiţi la domiciliile lui Panzeri şi Kaili, precum şi într-o valiză pe care o avea asupra sa tatăl eurodeputatei, scrie Agerpres.
Un tribunal din Bruxelles a respins joi solicitarea de eliberare sub supraveghere a asistentului europarlamentar italian Francesco Giorgi, partenerul de viaţă al fostei vicepreşedinte a Parlamentului European, Eva Kaili, şi care se află - la fel ca ea - în detenţie pentru presupusa implicare în scandalul de corupţie Qatargate care a afectat Parlamentul European şi a implicat ţări precum Qatarul şi Marocul, a transmis EFE.
În decizia emisă în această după-amiază (joi după-amiază - n.r.), Camera Consiliului a confirmat arestarea preventivă a lui F.G. şi a lui N.F-T, a informat într-un comunicat procuratura, care a folosit iniţialele numelor lui Francesco Giorgi şi al lobby-istului italian Nicolo Figa-Talamanca, doi din cei patru arestaţi în Belgia în acest scandal.
Apărarea lui Giorgi, coordonată de avocatul Pierre Monville, a evitat să facă declaraţii la finalul şedinţei tribunalului, care a avut loc joi în spatele uşilor închise, la Palatul Justiţiei din Bruxelles.
Situaţia este complicată, s-au limitat să declare presei avocaţii lui Giorgi.
Reţinut la 9 decembrie 2022, Giorgi va rămâne deocamdată în închisoarea Saint-Gilles din Bruxelles, acuzat de apartenenţă la o organizaţie criminală, corupţie şi spălare de bani.
Vinerea trecută, acelaşi tribunal a respins cererea de eliberare a lui Kaili, acuzată de aceleaşi delicte şi aflată după gratii la închisoarea pentru femei din Haren.
Kaili, 44 de ani, şi Giorgi, 35 de ani, care au împreună o fetiţă de aproape doi ani, au fost arestaţi la 9 decembrie 2022 după ample percheziţii la mai multe clădiri din Bruxelles, inclusiv la domiciliul celor doi, în cadrul anchetei judiciare belgiene cu privire la presupusa reţea de mită din Parlamentul European pentru a favoriza interesele unor ţări precum Qatarul, Marocul sau Mauritania.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu