Părinți de succes: Ce calități are copilul cu profil de inovator

Inovatorii sunt cei care împing societatea mai departe, care o transformă, cei care nu se lasă modelați de viitor, ci ei sunt cei care modelează viitorul. De aceea tendințele în educație pun din ce în ce mai mult accent pe dezvoltarea la copii a unui profil de inovator, deși nu toți vor îmbrăţişa imediat şi necondiţionat schimbările propuse de către cadrul didactic. 

În consecință, profesorul universitar Ion-Ovidiu Pânișoară de la Universitate București, doctor în Științe ale Educației, menționează un ciclul al inovării prezentat de Everett Rogers care ajută la definirea gradului de absorbție şi permeabilitate a elevilor la nou şi – mai mult decât atât – pot fi înțelese nuanţele în interiorul unui grup şcolar.

Este știut că oamenii sunt diferiţi nu doar în ceea ce priveşte ritmul de învăţare (lucru asumat de pedagogie care vorbeşte despre ritmul propriu de învăţare al elevului) cât şi referitor la alte aspecte – în cazul de față, rezistenţa la nou.

Părinți de succes: Sfaturi pentru profesorii care acumulează multă furie la școală

Astfel, o primă categorie o reprezintă inovatorii - persoanele cele mai deschise la schimbare, cele care nu doar acceptă imediat şi entuziast schimbările propuse de către cadrul didactic, ci sunt chiar ei iniţiatorii transformărilor în clasă.

Cei care adoptă devreme schimbarea reprezintă o altă categorie. Şi lor le place schimbarea, dar nu într-un mod necondiţionat ca în cazul inovatorilor, ci vor aștepta beneficile schimbării pentru a o accepta la nivel profund. .

Cea de-a treia categorie, și cea mai largă ca întindere, este reprezentată de majoritatea care reacţionează repede, însă doar după ce ei observă că şi alte persoane au făcut acelaşi lucru.

O a patra categorie o reprezintă majoritatea care reacţionează târziu. Persoanele din această categorie au o anumită rezistenţă la nou, mult mai conservatoare şi mai suspicioase și care nu vor aplica schimbarea decât după ce ea devine un standard, adică o aplică toată lumea.

Ultima categorie sunt „leneşii", persoane rezistente la nou, cărora nu le place să aibă de a face cu lucruri care le scot din rutină. Vor aplica schimbarea doar dacă nu au încotro.

Concluzia: oamenii sunt diferiți. Prin urmare, vor reacționa diferit și la schimbare, astfel că anumite schimbări pe care cadrul didactic le propune vor fi mai mult sau mai puţin acceptate de către elevii/studenţii cu care acesta lucrează. 

Citește mai multe pe performante.ro

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel