Urmărește emisiunea live


Papua Noua Guinee a fost lovită de un puternic seism. Patru persoane au murit (Video)

Patru persoane au murit în urma unui seism violent. 

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa în urma seismului cu magnitudinea 7,6 care a lovit duminică Papua Noua Guinee. În urma cutremurului, s-au mai înregistrat răniţi şi avarii la locuinţe şi elemente de infrastructură, informează Reuters și Agerpres. Seismul s-a produs la circa 67 de kilometri est de Kainantu şi la 80 de kilometri nord-vest de oraşul Lae, în regiunea estică PNG, la ora locală 9:45 (23:45 GMT, sămbătă), dar a fost resimţit la o distanţă de circa 500 de kilometri, în capitala Port Moresby.

Nu se cunoaşte cu exactitate amploarea pagubelor întrucât seismul s-a produs într-o regiune izolată. Seismele sunt frecvente în Papua Noua Guinee, situată pe Cercul de Foc din Oceanul Pacific, o regiune caracterizată printr-o activitate seismică intensă cauzată de fricţiunea dintre plăcile tectonice.

Cel puțin patru decese au fost estimate de rapoartele ONU

Autorităţile guvernamentale nu au oferit un bilanţ al deceselor, însă Biroul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA) pentru Asia şi Pacific a anunţat că au fost înregistrate cel puţin patru decese şi patru răniţi. O persoană şi-a pierdut viaţa în urma unei alunecări de teren în Rai Coast, Madang, iar alte trei au fost îngropate de pământ în Wau, Morobe, a precizat echipa de management a dezastrelor pentru Papua Noua Guinee din cadrul OCHA într-un raport publicat pe Twitter.

Reţeaua regională de electricitate, cablurile de internet şi autostrada regională au fost avariate, dar aeroportul este operaţional. O parte dintre răniţi au fost transportaţi pe cale aeriană pentru a primi imediat îngrjiri medicale.

Rezidenţii din Papua Noua Guinee au publicat pe reţelele de socializare imagini şi filmări cu drumuri fisurate, clădiri şi maşini avariate şi produse care cădeau de pe rafturile supermarketurilor.

Mai multe drumuri și centre sanitare au fost distruse

Raportul agenţiei ONU a spus că s-au înregistrat răniţi în urma prăbuşirii unor structuri şi că s-au produs pagube în anumite centre sanitare, drumuri din zona rurală şi autostrăzi.

Sistemul pentru avertizare în caz de tsunami din Statele Unite a emis o alertă după seism, dar ulterior a anunţat că pericolul a trecut.

În 2018, un seism cu magnitudinea 7,5 a zguduit regiunile muntoase din Papua Noua Guinee, provocând moartea a peste 100 de persoane şi avariind mii de locuinţe. 

 

Două cutremure mari au lovit Indonezia. Vezi ce magnitudini au avut seismele

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 a lovit sâmbătă dimineaţă provincia Papua din Indonezia, urmat de un alt cutremur cu magnitudinea 5,9 câteva minute mai târziu, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), citat de AFP și Agerpres. Ambele cutremure au fost înregistrate la o adâncime de 19,1 kilometri, la aproximativ 272 de kilometri de oraşul Abepura, a precizat USGS. Al treilea seism cu magnitudinea 6,2 a lovit în aceeaşi zonă la adâncimea de 18 kilometri.

Nu au fost raportate deocamdată victime sau pagube materiale de către autorităţi şi nu a fost emisă nicio avertizare de tsunami. Agenţia indoneziană de meteorologie şi geofizică (BKMG) a avertizat, totuşi, într-un tweet despre replici moderate şi daune limitate. Coordonatorul acesteia a precizat că seismele au fost resimţite de locuitorii din Sarmi, care are 11.000 de locuitori, nu departe de epicentrul cutremurului, precum şi în oraşul Mamberamo, cu 36.000 de locuitori. Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel