Panică la Fukushima: Scurgerile de radiații, la un pas de Cernobâl. Raza de evacuare a fost lărgită la 20 de km - UPDATE

centrala nucleara fukushima
centrala nucleara fukushima

Autoritățile nipone lucrează pe două fronturi. Pe lângă eforturile de salvare a răniților, ele trebuie să gestioneze și problemele generate în cinci  reactoare ale centralei nucleare din Fukushima, situată la 240 de km de Tokio și care au dus la evacuarea a peste 45.000 de persoane. După puternica explozie din această dimineață la reactorul 1, nivelul de radioactivitate a crescut alarmant, de 1.000 de ori mai mult față de nivelul obișnuit. Martorii vorbesc despre coloane de fum dense, iar agenția AFP informează că există numeroși angajați răniți. S-au detectat anomalii și la o a doua centrală situată în apropiere, ceea ce crește îngrijorarea. Alerta este mondială, căci reactoarele japoneze sunt cele mai sigure din lume, deci dacă acestea cedează, demonstrează vulnerabilitatea tuturor centralelor nucleare.

[caption id="attachment_45582" align="alignleft" width="300" caption="Foto: AP"][/caption]

Deși autoritățile au evacuat zona preventiv, Comisia pentru Siguranța Nucleară Japoneză este în alertă. Explozia de la reactorul 1 al centralei a avut loc la numai câteva ore de la vizita primului ministru Naoto Kan, care asigura în acel moment că s-au eliberat cantități minime de radiații.

O altă centrală nucleară, situată la numai 12 km distanță, patru din reactoare au pierdut controlul asupra capacității de răcire și au probleme în controlarea presiunii, ceea ce crește riscul unei explozii. Autoritățile au ordonat evacuarea a 3.000 de persoane, pe o rază de 3 km. Forțele aeriene ale SUA ajută la recuperarea capacității de răcire a reactoarelor.

Dacă reactoarele japoneze, cele mai sigure, cedează la seism, este un semnal de alarmă pentru toate centralele nucleare din lume

Alerta de pericol de radiații a fost declarată în Japonia pentru a reduce la minim pagubele pe care cutremurul le-a putut cauza asupra instalațiilor nucleare și pentru a garanta că nu se vor produce scăpări importante de radiații, cum s-a întâmplat cu centrala din Kashiwazaki-Kariwa, care a vărsat în mare aproximativ 1.000 de litri de apă contaminată după cutremurul din 2007.

Alerta se explică prin faptul că reactoarele japoneze cedează, iar ele constituie o referință în ceea ce privește siguranța la nivel mondial, care au fost construite să reziste și celui mai puternic cutremur din zonă.

Accident similar celui de la Cernobâl

Succesiunea de evenimente este similară celor care au produs accidentul radioactiv de la Cernobâl în 1986, unul dintre cele mai mari dezastre medioambientale cauzate vreodată de o centrală nucleară. Dar Japonia a oprit imediat activitatea centralei și se pare că celelalte sisteme de securitate funcționează în condiții normale.

Alerta a afectat 25% din potențialul nuclear din Japonia. Deocamdată, energia pe care o produceau reactoarele oprite s-a înlocuit cu gaz lichid, deși, dacă se prelungește situația de urgență, japonezii se vor vedea nevoiți să recurgă la alte surse de energie.

Cel mai grav accident nuclear din istorie a avut loc în noaptea de 25 spre 26 aprilie 1986, la ora 1.23. În acel moment, numele oraşului Cernobâl a părut să fie predestinat. Imediat au apărut foarte multe interpretări pe marginea denumirii oraşului, unii încercând să stabilească o legătură cu Apocalipsa din Biblie. Potrivit cifrelor oficiale, numai în Ucraina au avut de suferit de pe urma accidentului circa 2,3 milioane de persoane.

Între 1986 şi 2006, 4.400 de ucraineni - copii sau adolescenţi în momentul catastrofei - au fost operaţi de cancer de tiroidă, cea mai evidentă consecinţă a iradierii. Însă radiaţiile nu au afectat numai teritoriul ucrainean, ci şi vestul Rusiei, sud-estul Belarusului şi o parte din Europa. Peste 25.000 de „lichidatori“ ai catastrofei, care au făcut diverse lucrări, printre care construirea sarcofagului în jurul reactorului unde a avut loc explozia, au murit, conform unor estimări neoficiale preluate de AFP.

Centrala de la Cernobâl, al cărei ultim reactor nuclear a continuat să producă electricitate, a fost închisă abia în decembrie 2000. Sarcofagul construit în jurul reactorului s-a fisurat, iar acum urmează să se construiască o structură care să acopere vechea instalaţie, termenul de finalizare fiind 2012.

UPDATE:

14:49 - Purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano, a declarat că va dura între 5 și 6 ore să se umple reactorul cu apă din ocean și zece zile să se termine procesul de recuperare a normalității la Fukushima (Reuters)

14:09 - Angela Merkel a convocat o întâlnire de urgență cu miniștrii de Afaceri Externe și Mediu pentru a discuta despre accidentul nuclear din Japonia (Efe)

14:07 - Explozia s-a produs din cauza reacției chimice dintre oxigen și hidrogen, susține purtătorul de cuvânt al Guvernului japonez, Yukio Edano. Dacă nu a fost afectată structura reactorului, se poate interveni prin răcirea cu apă din ocean. (Reuters)

14:00 - Radiațiile în zona centralei s-a redus după explozie (AFP)

13:09 - Raza de evacuare a crescut la 20 de km. Autoritățile pregătesc stocuri de iod și au emis recomandări de evitare a iradierii. Cetățenii au început să se aprovizioneze pentru o eventuală situație de urgență.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel