Pacienții paralizați ar putea să-și miște din nou brațele prin puterea gândului. Un implant cerebral este în teste

foto: Freepik
foto: Freepik

În premieră, se testează un implant cerebral conectat la un implant care stimulează măduva spinării, pentru a permite unui pacient tetraplegic să își miște din nou brațele, mâinile și degetele prin puterea gândului, conform anunțului făcut miercuri de către compania olandeză Onward.

Combinația acestor două tehnologii a permis deja unui pacient paraplegic să recâștige controlul natural asupra mersului prin intermediul gândurilor. Acest progres în recuperarea persoanelor paralizate a fost prezentat în luna mai în revista științifică Nature. Cu toate acestea, este pentru prima oară când această tehnică este utilizată pentru a redobândi controlul asupra membrelor superioare, deși până acum a fost folosită și ca să permită celor paralizați să vorbească din nou, potrivit revistei Smithsonian.

Primul implant, un succes

Pacientul, care a preferat să-și păstreze anonimatul, este un bărbat elvețian în vârstă de 46 de ani, căruia i-a fost afectată mobilitatea brațelor în urma unei căzături. Două intervenții chirurgicale au avut loc luna trecută la Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) din Lausanne, Elveția. Prima intervenție a implicat plasarea unui implant cerebral, care măsoară câțiva centimetri în diametru și a fost dezvoltat de organizația franceză CEA-Clinatech. Acesta a fost plasat deasupra creierului în locul unei mici porțiuni de os cranian.

A doua intervenție a constat în implantarea electrozilor creați de compania Onward la nivelul măduvei cervicale. Acești electrozi sunt conectați la o mică cutie implantată în abdomen. Implantul cerebral, cunoscut și sub denumirea de interfață creier-mașină (ICM), înregistrează regiunile active ale creierului atunci când pacientul se gândește la o mișcare și transmite aceste semnale electrozilor, creând astfel o „punte digitală”.

Deocamdată evoluţia pacientului este bună, conform lui Jocelyne Bloch, care a co-fondat Onward. „Am reuşit să înregistrăm activitatea cerebrală şi ştim că stimularea funcţionează (...) însă este prea devreme să vorbim despre progresele pe care le-a realizat şi ce poate face acum.”

De remarcat că domeniul implanturilor cerebrale este în plină expansiune, companii precum Neuralink şi Synchron anunţând importante progrese în domeniu. Ele se concentrează în special pe sisteme de control a computerelor prin puterea gândului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel