Ovidiu Roșu, medic veterinar, a fost invitatul lui Tudor-Tim Ionescu, la DC Anima, unde au discutat despre ce ar trebui să facă oamenii atunci când se întâlnesc cu animale sălbatice. Pentru că există foarte mulți oameni care „fură”, fără să-și dea seama, puii animalelor, odată crescuți, ei nu se vor mai putea adapta în mediul sălbatic.
Ovidiu Roșu s-a confruntat la cabinetul său cu multe cazuri de oameni care au făcut mai mult rău decât bine, neintenționat. Astfel, el s-a întâlnit cu o diversitate de animale sălbatice crescute la apartament, luate din pădure sau dislocate din mediul lor originar. Specialistul explică ce trebuie să facem pentru a evita astfel de cazuri.
„De cele mai multe ori nu trebuie să facem nimic, ci să ne bucurăm de existența lor. Înseamnă că avem faună pe lângă noi și că supraviețuiesc. Să ne bucurăm de ele. Sunt cazuri în care trebuie intervenit”, a spus Ovidiu Roșu, la DC Anima.
Fiind sezonul puilor, ne putem aștepta la o multitudine de specii dacă ne îndreptăm privirile în jos, de la pui de păsări la pui de mamifere. Acestea pot fi văzute inclusiv în București.
„Acum vine sezonul puilor și vom avea de-a face cu foarte multe păsări care încearcă să zboare și le vom găsi pe pământ. Unele au probleme, și atunci trebuie intervenit, dar marea majoritate nu au probleme și doar trebuie să li se ofere niște spațiu pentru a exersa. La fel și puii de mamifere.
Vom vedea mulți pui de animale, de la arici, la iepuri, la veverițe. Le vom vedea pe marginea drumui, că se mișcă. Dacă se confirmă probleme medicale sugerate de urme de sânge, în cazul păsărilor aripi căzute, atunci e nevoie să contactăm cabinete veterinare”, a declarat Ovidiu Roșu.
„E foarte simplu să trimiți o imagine, un video cu animalul în cauză și noi vom spune pașii ce trebuie făcuți. De cele mai multe ori nu trebuie să intervenim. Avem multe cazuri cu pui de căprioare și trebuie să înțelegem puțin biologia. Fără să cunoaștem puțin din viața naturală, nu cred că e bine să intervenim. Ne confundăm de multe ori cu oameni care au luat pui de căprioare și i-au adus la cabinet pentru că l-au găsit pur și simplu, fără să se întrebe de ce este acolo și cum de este acolo, dacă e normal să fie acolo.
Consideră că a fost abandonat și încep să îl crească acasă, asta e altă problemă enormă. Orice animal crescut de o persoană acasă nu primește la fel nutrienți, aceeași îngrijire pe care ar primi-o de la mama lui. Oamenii, oricât de specialiști ar fi, nu pot lua locul părinților naturali.
Puiul din natură încearcă să se ascundă prin vegetație de tine, dar nu o face bine pentru că e prea mic. El te vede pe tine ca un prădător. Părintele încearcă să te îndepărteze prin plecarea sa. Părintele puiului fuge la sute de metri pentru a te distrage, în timp ce tu, ca prădător, ar trebui să treci neobservat pe lângă puiul său”, a precizat Ovidiu Roșu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News