Ouă vândute la rație: Supermaketurile britanice se pregătesc pentru o penurie de ouă

Fotografie de la RENATO K./ Pexels
Fotografie de la RENATO K./ Pexels

În Marea Britanie, unele supermarketuri se pregătesc să raționeze vânzările. În ultimele luni, prețul în Europa a crescut cu 22% și din cauza penuriei de furaje și cereale.

Îngrijorarea este răspândită cu privire la o posibilă penurie de ouă, legată de gripa aviară. Întrebarea apare în Regatul Unit, unde au fost identificate diverse probleme în fermele de găini ouătoare.

Unele lanțuri mari de supermarketuri au declarat deja că sunt gata să raționaleze vânzările către persoane private, scrie Agrifood.

S-ar putea întâmpla acest lucru și în celelalte țări ale UE?

La baza crizei se află gripa aviară, care s-a răspândit pe tot continentul european, ceea ce a forțat o reducere a dimensiunii fermelor pentru a le proteja de focare. În același timp, un șoc a venit din cauza costului crescut al furajelor, care depinde în mare măsură de porumb ucrainean, precum și de energie.

Crescătorii de găini ouătoare raportează de câteva luni aceste dificultăți. Acum ei avertizează că situația ar putea escalada într-o criză, cu rafturile goale și consumatorii nevoiți să lupte pentru a pune mâna pe acest aliment prețios.

În prezent sunt disponibile provizii suficiente, dar mai mulți cumpărători au raportat rafturi goale la magazinele Tesco și Sainsbury's din întreaga țară pe rețelele sociale. Sucursalele altor două supermarketuri, Asda și Lidl, limitează clienții la două cutii de ouă fiecare, în timp ce unele lanțuri cumpără ouă din alte țări, inclusiv din Italia.

Potrivit datelor apărute de la British Free Range Egg Producers Association, o treime din cei 165 de fermieri chestionați au redus numărul de găini pentru că nu și-au mai putut permite costurile. Un sfert dintre fermierii eșantionați au fost nevoiți să facă o alegere radicală: oprirea producției, temporar sau definitiv. Când apare un focar confirmat într-o fermă de păsări sau de ouă, toate păsările din zona afectată sunt distruse. 

În ceea ce privește distribuția, British Retail Consortium, care reprezintă supermarketurile, a spus că este imposibil de prezis cât de mult va dura penuria sau cât de mult se vor agrava. 

Având în vedere că gripa aviară este o epidemie larg răspândită în toată Europa, nu poate fi exclus ca și restul țărilor europene să se confrunte cu o situație similară. Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) a constatat că prețurile ouălor au crescut cu 22% în Europa și cu 44% în Statele Unite față de anul trecut.

Citește și:

Moment istoric: scade producţia de ouă. Francezii le cumpără deja la preţ dublu

Atât Uniunea Europeană cât şi SUA s-au confruntat în acest an cu una din cele mai grave crize de gripă aviară din istorie, astfel că zeci de milioane de păsări din ambele regiuni au fost sacrificate. Prin urmare, producţia de ouă, care a urcat până la 1.500 de miliarde în 2021, ar urma să scadă pentru prima dată în istorie în 2022, având în vedere că în SUA a scăzut deja cu 4,6%, în UE cu 3%, iar în Franţa, cel mai mare producător de ouă al blocului comunitar, se înregistrează o scădere de 8%, susţine organizaţia reprezentativă a producătorilor de ouă din Franţa, CNPO. "Suntem într-o situaţie fără precedent. În crizele precedente ne-am îndreptat spre importuri, în special din SUA, însă în acest an situaţia este dificilă peste tot", spune vicepreşedintele CNPO, Loic Coulombel, potrivit Reuters.  Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel