Oprim sau nu căldura în camerele pe care nu le folosim? Cazul în care economisim bani pe bune

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Există mai multe avantaje și dezavantaje ale opririi caloriferelor în încăperile pe care nu le folosim.

Cu toții suntem îngrijorați de creșterea facturilor la încălzire și căutăm modalități de a reduce costurile. În cazul în care aveți camere în casă pe care le folosiți rar, este logic să opriți caloriferele și să închideți ușile atunci când nu aveți nevoie de cameră.

Dezavantajul opririi caloriferelor

Probabil că există un singur dezavantaj în a face acest lucru, și anume problema umezelii. Camerele orientate spre nord sunt în special expuse riscului de umezeală și nu are rost să încercați să economisiți bani prin oprirea caloriferului dacă ajungeți să plătiți pentru a scăpa de umiditate, scrie theradiatorcentre.com.

Cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să vă amintiți să porniți încălzirea intermitent pentru a preveni mirosul provocat de umezeală. De asemenea, amintiți-vă să aerisiți camera din când în când.

Dacă aveți o setare de îngheț pe supapele radiatorului (de obicei, un simbol de fulg de zăpadă), va fi o idee bună să îl mențineți pe acea setare, mai degrabă decât să fie oprit complet. În acest fel, dacă există un îngheț neașteptat în timpul nopții, radiatorul se va aprinde suficient încât să prevină înghețarea conductelor.

Avantajele opririi caloriferelor


Atâta timp cât închideți ușile astfel încât aerul rece să nu pătrundă în restul casei, veți economisi bani prin oprirea caloriferelor din încăperile nefolosite. Procedând astfel, veți împiedica apa din sistem să curgă prin acel radiator.

Cazanul dvs. consumă aceeași cantitate de energie, indiferent de cât de multe calorifere trebuie să încălzească, dar prin oprirea unora dintre ele, centrala dvs. va funcționa mai eficient, ceea ce înseamnă că restul casei se va încălzi mai devreme, astfel încât centrala se va opri mai repede și veți economisi bani pentru că folosiți mai puțin gaz.

Ce temperatură ar trebui să avem iarna în case

Iarna, temperatura optimă în casă pentru confort și sănătate variază în funcție de activitatea din locuință și de preferințele personale. În general, recomandările sunt următoarele:

Temperatura

În camerele de zi, dormitoare și alte spații de locuit, temperatura optimă este între 20-22°C.În dormitor, pentru un somn mai odihnitor, este ideală o temperatură mai scăzută, de 18-20°C.În băi, temperatura poate fi puțin mai ridicată, între 22-24°C.

Umiditatea

Iarna, umiditatea ideală în casă ar trebui să fie între 40-60%. Umiditatea mai mică de 30% poate cauza uscarea pielii și a mucoaselor, iar una peste 60% poate favoriza apariția mucegaiului și a alergenilor.

O umiditate prea mare în casă, mai ales dacă depășește 60-65%, poate crea un mediu propice pentru apariția mucegaiului și a acarienilor, iar acestea pot favoriza o serie de afecțiuni respiratorii și alergii. Iată câteva probleme de sănătate asociate cu o umiditate ridicată:

1. Alergii: Umiditatea mare favorizează dezvoltarea mucegaiului și a acarienilor de praf, ambii fiind alergeni puternici. Expunerea constantă poate duce la simptome precum strănut, mâncărime, secreții nazale, lăcrimare excesivă și dificultăți de respirație.

2. Astmul: Persoanele cu astm pot avea episoade de crize mai frecvente sau mai severe într-un mediu umed. Mucegaiul și alți alergeni agravează simptomele de astm, cum ar fi tusea și dificultățile de respirație.

3. Infecții respiratorii: Într-un mediu umed, bacteriile și alți agenți patogeni se pot multiplica mai ușor. Astfel, crește riscul de infecții respiratorii, inclusiv bronșite și sinuzite.

4. Infecții fungice: Umiditatea mare contribuie la dezvoltarea ciupercilor și a sporilor de mucegai, care pot cauza infecții fungice la persoanele cu sistem imunitar compromis. Aceste infecții pot afecta pielea, unghiile și chiar sistemul respirator.

5. Iritații ale pielii: Expunerea la mucegai și la alte microorganisme poate provoca iritații ale pielii, inclusiv dermatite sau eczeme, mai ales la persoanele sensibile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel