Operațiune secretă rusă, dezvăluită: Dispozitive incendiare trimise prin DHL vizau avioane cu destinația SUA și Canada

foto: Freepik
foto: Freepik

Într-o operațiune de sabotaj internațională, două dispozitive incendiare, expediate prin DHL, ar fi fost parte dintr-un complot secret orchestrat de Rusia pentru a provoca incendii la bordul avioanelor de marfă și pasageri cu destinația SUA și Canada.

Citește și: EXCLUSIV Viitorul sumbru al Ucrainei în cazul alegerii lui Trump. Iulia Joja, expert în securitate, explică ce înseamnă "planul de pace" al fostului președinte

Potrivit oficialilor occidentali din domeniul securității, Moscova și-ar fi intensificat astfel campania împotriva Washingtonului și a aliaților săi, relatează The Wall Street Journal.

Incidentul a declanșat o anchetă complexă, după ce dispozitivele au explodat în luna iulie în două centre logistice DHL din Europa: unul în Leipzig, Germania, și altul în Birmingham, Anglia. Încercările de identificare a vinovaților au implicat autorități din mai multe țări.

În urma investigațiilor, agențiile de informații europene au descoperit că dispozitivele fuseseră camuflate în aparate de masaj electric, modificate pentru a conține o substanță inflamabilă pe bază de magneziu. Conform autorităților de securitate, acestea fac parte dintr-o acțiune mai amplă a Rusiei. Aparatele electrice de masaj au fost expediate din Lituania către Regatul Unit și par să fi servit drept test pentru infiltrarea unor dispozitive incendiare la bordul avioanelor care zboară spre America de Nord.

În Polonia, ancheta a dus la arestarea a patru persoane acuzate de participare la sabotaj sau operațiuni teroriste în numele unei agenții de informații străine. Biroul procurorului național polonez colaborează cu alte țări pentru a identifica cel puțin doi suspecți suplimentari. Oficialii polonezi au declarat că scopul grupului ar fi fost și testarea canalelor de transport al acestor colete spre SUA și Canada. Pawel Szota, șeful agenției de informații externe a Poloniei, a subliniat că spionii ruși ar fi responsabili și că o astfel de acțiune ar putea marca o escaladare majoră a campaniei rusești de sabotaj împotriva Occidentului.

Aceste acuzații sunt susținute și de alți oficiali de securitate occidentală, care au indicat GRU, agenția de informații militare a Rusiei, drept organizator. Kremlinul, prin purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov, a respins acuzațiile ca fiind „insinuări nefondate” ale presei.

În ultimele luni, autoritățile europene au atribuit Rusiei o serie de acte de sabotaj, printre care incendieri în Regatul Unit și Cehia, atacuri asupra conductelor și cablurilor de date din Marea Baltică, precum și manipulări ale aprovizionării cu apă în Suedia și Finlanda. Statele Unite au emis un avertisment către Germania privind posibile atacuri asupra CEO-ului Rheinmetall, producător german de echipamente militare pentru Ucraina.

După incidentele din iulie, autoritățile britanice au subliniat gravitatea acțiunilor Rusiei. Richard Moore, șeful MI6, și Ken McCallum, șeful MI5, au avertizat asupra unei creșteri a operațiunilor rusești de sabotaj, caracterizate de „imprudență din ce în ce mai mare”.

Surse apropiate anchetei au explicat că dispozitivele incendiare au ratat la limită să ajungă la bordul aeronavelor DHL. Testele efectuate de autoritățile germane asupra replicilor dispozitivelor au demonstrat că aprinderea magneziului ar fi pus avioanele în pericol de incendiu, greu de controlat cu sistemele standard de stingere. În cazul unei aprinderi la mare altitudine, mai ales deasupra oceanelor, echipajele ar fi fost obligate să efectueze o aterizare de urgență, dar riscul de prăbușire ar fi fost ridicat.

Compania DHL, care utilizează avioane de marfă și pasageri pentru transportul coletelor, a confirmat că dispozitivele aprinse în iulie au fost trimise prin avioane cargo și că aceasta colaborează activ cu autoritățile. Administrația americană pentru securitatea transporturilor a refuzat să comenteze, dar a menționat că a implementat măsuri de siguranță suplimentare pentru transporturile aeriene de marfă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel