ONU: Rusia împiedică adoptarea unui text privind dezarmarea nucleară

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Rusia a blocat vineri adoptarea unei declaraţii comune la încheierea conferinţei de revizuire a Tratatului de neproliferare a armelor nucleare (TNP), denunţând termeni "politici".

Cei 191 de semnatari ai TNP, care are ca scop prevenirea răspândirii armelor nucleare, promovarea dezarmării totale şi promovarea cooperării în utilizarea paşnică a energiei nucleare, s-au reunit la sediul ONU din New York începând cu 1 august. Însă, în pofida unei luni de negocieri şi a unei sesiuni finale amânate pentru câteva ore vineri,"conferinţa nu este în măsură să ajungă la un acord", a declarat preşedintele conferinţei, argentinianul Gustavo Zlauvinen, după intervenţia Rusiei, relatează Agerpres.

Deciziile sunt luate prin consens, iar reprezentantul Rusiei, Igor Vişneveţki, a denunţat o lipsă de "echilibru" în proiectul final al textului de peste 30 de pagini.

"Delegaţia noastră are o obiecţie cheie faţă de anumite paragrafe, care sunt neruşinat de politice", a spus el, repetând de mai multe ori că Rusia nu a fost singura ţară care a avut obiecţii faţă de conţinutul documentului în general.



Rusia s-a opus în mod deosebit paragrafelor referitoare la centrala nucleară ucraineană Zaporojie, ocupată de armata rusă


În cea mai recentă versiune a textului, consultată de AFP, se sublinia o "mare îngrijorare" cu privire la activităţile militare din jurul centralelor electrice ucrainene, inclusiv Zaporojie, "pierderea controlului" de către Ucraina asupra acestor situri şi "impactul" semnificativ asupra siguranţei.

În aceste patru săptămâni au fost, de asemenea, în discuţie şi alte elemente sensibile pentru anumite state, în special programul nuclear iranian şi testele nucleare nord-coreene.

Nici la ultima conferinţă de revizuire, în 2015, părţile nu au putut ajunge la un acord asupra chestiunilor de fond.

În orice caz, "ceea ce este cu adevărat problematic este că, cu sau fără text, nu contribuie la reducerea nivelului de ameninţare nucleară în acest moment", a declarat Beatrice Fihn, care conduce Campania internaţională pentru abolirea armelor nucleare (ICAN). Proiectul de text a fost "foarte slab şi desprins de realitate", a adăugat ea, remarcând absenţa "angajamentelor concrete de dezarmare".

În deschiderea conferinţei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că un astfel de pericol nuclear nu a mai existat de la apogeul Războiului Rece. 

Citește și:

Situația de la centrala nucleară Zaporojie. Cât de mare e pericolul? Petre Min (CNCAN), informații de ultim moment

Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare, a explicat cât de periculoasă a fost, de fapt, oprirea alimentării cu curent electric la centrala Zaporojie, dar și care este situația acum, după ce a fost reconectată la sistemul electric al Ucrainei.

"Situația acum este stabilă, și din punctul de vedere al radioactivității, nu sunt fluctuații ale fondului de radiații, suntem la fondul natural. De asemenea, instalațiile din siguranță sunt în funcționare și nu există niciun pericol în acest moment. Referitor la momentul care a avut loc ieri, acest tip de eveniment (deconectarea de la sistemul electric n.r.) este un eveniment studiat și pe baza acestor scenarii practic se construiesc aceste reactoare. Alimentarea electrică pentru sistemele de siguranță este asigurată din mai multe surse.

În cazul centralei Zaporojie, sunt cinci surse de energie electrică. În acest caz, una dintre aceste surse, care, da, este sursa principală de energie electrică, practic această sursă principala a devenit indisponibilă, dar în același timp, o altă sursă, o altă linie electrică, așa cum și astăzi a fost precizat inclusiv de AIEA, era disponibilă. Dar, pornirea automată a acestor generatoare diesel este practic o secvență de siguranță. Atun ci când pică un sistem de alimentare electrică, aceste diesele intră automat,  este o frecvență automată, după care, dacă o altă linie este disponibilă, aceste diesele se opresc.", a explicat Petre Min, coordonatorul Comisiei pentru Controlul Activităților Nucleare... Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel