ONU denunţă un test cu rachetă balistică al Phenianului, care a instituit un moratoriu în 2018 la astfel de rachete

pexels
pexels

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a denunţat marţi într-un comunicat ultimul test cu rachetă balistică efectuat duminică de către Coreea de Nord, care 'anulează astfel moratoriul anunţat în 2018' de această ţară pentru acest tip de arme.

Phenianul a confirmat luni că lansase în ajun cea mai puternică rachetă a sa din 2017, o rachetă balistică sol-sol cu rază intermediară şi lungă de acţiune Hwasong-12, conform AFP și Agerpres.

Antonio Guterres 'condamnă' acest tir care reprezintă 'o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate', se precizează în declaraţia sa transmisă de serviciul său de comunicare.

'Este foarte îngrijorător că Coreea de Nord a ignorat din nou orice consideraţie pentru zborurile internaţionale sau securitatea maritimă', menţionează secretarul general al ONU, cerând Phenianului 'să se abţină de la orice nouă acţiune contraproductivă' şi să caute, împreună cu alte părţi, 'o rezoluţie diplomatică paşnică'.

Tirul nord-coreean de duminică 'încoronează' o lună de teste în serie şi provoacă temeri privind reluarea testelor nucleare şi cu rachete intercontinentale de către Phenian.

2017: ONU a decis în unanimitate să impună noi sancţiuni economice severe Phenianului

În 2017, Consiliul de Securitate al ONU a decis în unanimitate să impună noi sancţiuni economice severe Phenianului pentru testele sale nucleare şi cu rachete. Aceste sancţiuni, o dovadă a unităţii Consiliului în dosarul nord-coreean, afectează în special importurile de petrol ale Coreei de Nord şi exporturile sale de cărbuni, de fier , de textile şi pescuitul.

VEZI ȘI: Lovitură de stat în Myanmar. ONU anchetează posibile crime împotriva umanităţii

Peste 1.000 de persoane s-ar putea să fi fost ucise de la lovitura de stat în Myanmar în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război, a indicat luni şeful anchetatorilor ONU.

La un an după lovitura de stat din 1 februarie 2021, Nicholas Koumjian, aflat la conducerea Mecanismului de anchetă independent al ONU pentru Myanmar, a anunţat într-un comunicat că a fost 'în măsură să adune un număr mare de documente pertinente privind aceste evenimente', informează AFP și Agerpres.

La 1 februarie 2021, armata din Myanmar a înlăturat-o de la putere pe şefa guvernului civil din ţară, Aung San Suu Kyi, punând astfel capăt unui deceniu de tranziţie democratică şi declanşând o represiune sângeroasă.

2021: Peste 1.000 de persoane au fost ucise în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război

'În mod tragic, informaţiile primite în cursul anului trecut sugerează că peste 1.000 de persoane au fost ucise în circumstanţe care ar putea fi calificate drept crime împotriva umanităţii sau crime de război', a spus Nicholas Koumjian.

'Forţele de securitate au reţinut mii de civili în circumstanţe care comportă alegaţii credibile de detenţie arbitrară, torturi, violenţe sexuale şi chiar omoruri în detenţie', a adăugat el într-un comunicat.

Acest mecanism de anchetă a fost 'în măsură să adune un mare număr de documente pertinente privind aceste evenimente şi noi adăugăm aproape în fiecare zi informaţii şi probe în acest sens la dosarele noastre'.

Creat de Consiliul ONU pentru drepturile omului în septembrie 2018, acest mecanism de anchetă are mandatul de a culege elemente de probă ce atestă comiterea celor mai grave crime internaţionale şi încălcări ale dreptului internaţional în Myanmar şi constituirea unor dosare în vederea facilitării procedurilor penale.

'Cei care intenţionează să comită crime trebuie să ştie că crimele internaţionale grave sunt imprescriptibile', a subliniat Koumjian.

'Justiţia internaţională are memoria foarte lungă şi, într-o zi, autorii celor mai grave crime internaţionale comise în Myanmar vor trebui să dea socoteală', a avertizat el, afirmând că anchetatorii ONU urmăresc 'îndeaproape evenimentele'.

La un an după răsturnarea e către armată a guvernului civil, punctele de rezistenţă se multiplică în ţară şi determină junta să-şi intensifice represiunea şi violenţele, ceea ce a dus la strămutarea a zeci de mii de persoane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel