ONG-urile de mediu, protest de amploare la Berlin. Aproape 1000 de participanți 

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

ONG-urile au organizat un protest de amploare la Berlin. 

Un grup de organizaţii de mediu germane au organizat vineri un miting la Berlin pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la ameninţarea tot mai mare la adresa Antarcticii, unde încălzirea globală provoacă topirea banchizei, relatează sâmbătă dpa.

German Environmental Aid (DUH), Antarctic and Southern Ocean Coalition (ASOC) şi alte organizaţii de mediu au construit o sculptură de gheaţă în formă de pinguin care se topeşte, cu o înălţime de un metru şi jumătate, la Poarta Brandenburg.

Sculptura simbolizează presiunea asupra vieţii sălbatice din regiune, conform organizaţiilor.

Circa 800 de persoane s-au alăturat, multe purtând pancarte cu mesaje, a afirmat un purtător de cuvânt.

Ele au cerut măsuri pentru protejarea zonelor marine şi a vieţii sălbatice din Antarctica, în cadrul unui miting programat să coincidă cu Conferinţa privind Antarctica care se desfăşoară la Berlin până pe 2 iunie şi cu reuniunea miniştrilor Mediului, Climei şi Energiei din G7.

ONG-urile susțin că pe măsură ce calotele glaciare se topesc, există o ameninţare tot mai mare pentru natură şi umanitate. Pentru a contracara aceste efecte nocive ale schimbărilor climatice, organizaţiile de mediu cer crearea unei reţele de zone marine protejate, relatează Mediafax. 

Țările G7 promit din nou că vor renunța la combistibilii fosili

Ţările G7 s-au angajat vineri să decarbonizeze majoritatea sectorului energiei electrice până în 2035 şi să pună capăt oricărei finanţări internaţionale pentru proiecte legate de combustibili fosili în acest an, relatează AFP.

Ne angajăm să atingem un sector de energie electrică în majoritate fără carbon până în 2035, se arată într-o declaraţie difuzată după o reuniune a miniştrilor Climatului şi Energiei la Berlin.

Pentru a atinge acest obiectiv, ţările se angajează să susţină accelerarea renunţării la nivel global la cărbune şi să dezvolte rapid tehnologiile şi politicile necesare pentru tranziţia la energie curată.

Este pentru prima dată când cele şapte puteri industriale (SUA, Japonia, Canada, Franţa, Italia, Regatul Unit, Germania) s-au angajat în comun pentru un astfel de obiectiv.

De asemenea, miniştrii s-au angajat să pună capăt finanţării în străinătate a proiectelor de combustibili fosili fără tehnologie de captare a carbonului până la sfârşitul anului 2022. Acest anunţ a fost posibil datorită unei reveniri a Japoniei, singura ţară a G7 care refuza un angajament pe această problemă.

Declarația de la Glasgow


Douăzeci de ţări, între care celelalte state membre G7, au semnat deja o declaraţie în acest sens în noiembrie anul trecut, în cadrul COP 26 de la Glasgow.

Este bine că Japonia, primul finanţator al combustibililor fosili din lume, s-a alăturat celorlalte ţări G7, a declarat pentru AFP Alden Meyer, expert pentru Think Tank-ul european E3G.

Statele G7 au reamintit, de asemenea, obiectivul lor comun de a elimina toate subvenţiile directe pentru combustibilii fosili până în 2025. Recompensarea unui comportament dăunător climei cu subvenţii (...) este absurd şi această absurditate trebuie eliminată, a comentat vineri Robert Habeck, ministrul german al Economiei şi Climei, în cadrul unei conferinţe de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel