„Un fost profesor al ofițerilor de Securitate și de Miliție din Cluj până în 1989 este acum ambasadorul României la Vatican și, cel puțin teoretic, trebuie să pregătească vizita Papei Francisc în România”, așa și-a început Ondine Gherguţ, jurnalist, un mesaj publicat pe Facebook, duminică.
„Până în 1989 scria cărți despre necesitatea eliminării elitelor din societate, inclusiv ale elitelor Bisericii. Acum face parte din elita țării, nu? E moral? Nu distrugi vieți numai dacă apeși pe trăgaci. Cuvintele tale tipărite sau folosite ca învățământ politic într-un stat totalitar pot nimici destine.
Se numește Liviu-Petru Zăpârțan. E intelectual, profesor universitar la Cluj, conducător de doctorate. Până în 1989, pe când era asistent universitar, apoi lector, apoi doctor în științe socio-politice, a scris cărți despre elite. Mai précis, despre nocivitatea elitelor în societatea socialistă-comunistă multilateral dezvoltată a lui Nicolae Ceaușescu. În 1974, Zăpârțan și-a luat și doctoratul cu o astfel de temă de cercetare. În paralel, era și profesorul de învățământ politic al Miliției și Securității din Cluj, instrumentele de represiune armată din perioada comunistă. "M-am dus unde m-au trimis. Să știți că am predat învățământ politic nu numai la ei, ci și la Teatru și la Filarmonică" ne-a confirmat senin domnul Zăpârțan într-o discuție telefonică”, a scris Ondine Gherguţ pe contul său de Facebook.
„În discuția telefonică, dl Zăpârțan a susținut inițial că a scris o singură carte înainte de 1989 și un text pentru Academia de Științe Sociale și Politice "Ștefan Gheorghiu (era academia Partidului Comunist Român). După ce i-am citat peste 10 titluri de lucrări publicate înainte de 1989, titluri găsite în arhivele bibliotecilor din țară, domnia sa a admis că le-a scris.
Dl Zăpârțan a susținut că a ajuns să combată elitele doar pe ultima pagină a volumului "Contribuții la critica teoriilor elitare" și doar pentru ca să i se publice cartea. Domnia sa a admis contrariul abia după ce i-am adus adus aminte că în interiorul volumului "Contribuții la critica teoriilor elitare", a formulat teorii apodictice, a făcut demonstrații și a tras concluzii (așa cum șade bine unei lucrări științifice!), concluzii care toate duceau într-o singură direcție: identificarea elitelor, demascarea și combaterea acestora.
De ce dl Zăpârțan a fost profesorul de învățământ politic al structurile represive ale statului totalitar? Pentru că, ne-a spus dl. Zăpârțan, " Mă duceam unde mă trimitea șeful de catedră. Am fost și la Miliție, și la Securitate, și la Teatru, și la Filarmonică. Am fost foarte des trimis pentru că eram tânăr și puteam merge". (...) Hilar a fost și răspunsul dat cu privire la modul în care lucrările sale erau folosite de structurile represive ale statului communist ca argument știintific pentru eliminarea elitelor, inclusiv a intelectualilor din "Mișcarea Trancendentală".
"Dacă faceți o cercetare serioasă veți vedea că și eu am fost interzis începând cu 1985". Când i-am spus că nu a fost interzis deoarece i-au fost publicate lucrări și după 1985 și după ce i-am enumerat titlurile publicate în 1985 și 1988 ca argumente împotriva minciunii sale, dl Zăpârțan a avut replica: "Nu era nici o problemă să ți să spună că ești interzis și pe de altă parte să fii folosit".
Întrebarea care a urmat era de bun simț:
"De ce v-ați lăsat folosit, domnule Zăpârțan?"
Drept răspuns ne-a închis telefonul nu înainte de a argumenta solemn: Discuția nu are nici un rost, eu sunt în misiune!”, a mai scris Ondine Gherguţ pe contul său de Facebook.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu