Obiectivele de mediu ar putea fi ratate din cauza a cinci țări din Asia care investesc în cărbune

Imagine cu rol ilustrativ. Foto: Pixabay
Imagine cu rol ilustrativ. Foto: Pixabay

Doar cinci țări asiatice investesc în majoritatea centralelor pe cărbune noi.

Cinci țări asiatice pun în pericol obiectivele de mediu ale lumii pentru că investesc în 80% din viitoarele generatoare de energie pe cărbune pe plan mondial, se arată într-un raport, potrivit The Guardian. Firma de consultanță Carbon Tracker a descoperit că China, India, Indonezia, Japonia și Vietnam plănuiesc să construiască peste 600 de centrale pe cărbune, chiar dacă în cele mai multe cazuri energia regenerabilă este mai ieftină decât cea obținută prin arderea de combustibili fosili.

Investițiile acestea sunt unele dintre cele mai dăunătoare surse de energie care vor genera în jur de 300 gigawați de energie, adică suficient cât pentru trei Mari Britanii, în ciuda apelurilor nenumărate ale Organizației Națiunilor Unite de a anula planurile.

Se înoată împotriva curentului. Energia verde este mai profitabilă decât cârbunele

Autorul raportului, Catharina Hillenbrand von der Neyen, a transmis: „Aceste ultime bastioane de energie provenită din arderea cărbunelui sunt ca înotatul împotriva curentului, când variantele de energie regenerabilă oferă o soluție mai ieftină care susține și cele mai multe obiective de mediu ale planetei. Investitorii ar trebui să se ferească de noi investiții în cărbune, fiindcă multe dintre ele cel mai probabil vor genera profituri negative de la început”.

În timp ce țările asiatice aruncă bani pe centrale care ard cărbune, țările dezvoltate occidentale încearcă să le scoată cât mai repede din folosință. Guvernul britanic a anunțat planuri să renunțe complet la cărbune cu un an mai devreme decât se plănuia, adică în 2024.

China este cel mai mare investitor în cărbune din lume

China este cel mai mare investitor al lumii când vine vorba de arderea cărbunelui pentru energie. Cea mai populată țară plănuiește să extindă flota de uzine care generează 1.100 de gigawați de energie cu alte 10 procente. Carbon Tracker este de părere că panourile solare și centralele eoliene sunt mai ieftine decât 85% din centralele pe cărbune ale lumii, iar până în 2024 tehnologiile verzi vor fi net superioare oricărei centrale pe cărbune din istorie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel