Un semnal radio ciudat care pulsează dintr-un loc aflat la 15.000 de ani lumină depărtare a fost detectat de cercetători.
Denumit GPM J1839-10, obiectul cosmic a fost surprins în timp ce emitea unde radio la fiecare 22 de minute. Este incredibil de lent, în comparație cu alte surse de unde radio pulsatoare. Mai mult decât atât, se pare că pulsațiile sale lente au fost înregistrate de peste 30 de ani. Totuși, a reușit să scape de observația atentă a oamenilor până acum, conform Science Alert.
Potrivit unei echipe conduse de astrofizicianul Natasha Hurley-Walker de la Universitatea Curtin din Australia, cea mai probabilă explicație este că sursa este un magnetar cu o rotire foarte lentă.
Dacă este așa, ar fi peste capacitățile omenirii de înțelegere cu privire la aceste cadavre de stele.
„Acest obiect remarcabil ne provoacă înțelegerea stelelor neutronice și magnetarelor, care sunt unele dintre cele mai exotice și extreme obiecte din Univers”, a spus Hurley-Walker.
Descoperirea a fost făcută după ce un obiect similar a fost descoperit în Calea Lactee în urmă cu trei ani, în date de arhivă, așa cum a fost publicat într-o lucrare din 2022.
Numit GLEAM-X J162759.5−523504.3, a fost înregistrat emițând unde radio timp de aproximativ un minut, la fiecare 18 minute. Totuși, din 2018 nu a mai emis unde. Pe baza felului în care lumina a fost influențată, părea că vine la noi printr-un mediu puternic magnetizat.
Hurley-Walker și echipa ei au vrut să vadă dacă pot găsi alte obiecte cu comportament similar, așa că au analizat observații ale cerului sudic. Ei au găsit un obiect care emite rafale de lumină radio de cinci minute la fiecare 22 de minute.
Au îndreptat alte telescoape la coordonatele sale și au cercetat datele de arhivă ale locației. Noile observații le-au permis să caracterizeze emisia radio în detaliu, arătând aceeași întorsătură care sugerează modificarea sa de către un câmp magnetic. Și datele de arhivă au arătat că GPM J1839-10 a fost surprinsă pulsand încă din 1988.
„Aveam cinci ani când telescoapele noastre au înregistrat pentru prima dată impulsurile de la acest obiect, dar nimeni nu l-a observat și a rămas ascuns în date timp de 33 de ani”, spune Hurley-Walker.
„Obiectul pe care l-am descoperit se rotește mult prea încet pentru a produce unde radio – este sub linia morții”, explică Hurley-Walker.
„Presupunând că este un magnetar, nu ar trebui să fie posibil ca acest obiect să producă unde radio. Dar le vedem. Și nu vorbim doar despre o mică emisie radio. La fiecare 22 de minute, emite un semnal de cinci minute de energie cu lungimea de undă radio și face asta de cel puțin 33 de ani. Orice mecanism se află în spatele acestui lucru, e extraordinar.", a mai precizat Hurley-Walker.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu