Autoritățile din Thailanda și Georgia desfășoară o amplă anchetă asupra unei rețele de trafic de persoane suspectată de implicare în recoltarea ilegală de ovule umane de la femei thailandeze. Potrivit unei investigații realizate de un ONG thailandez, femeile ar fi fost ademenite cu promisiuni false și transportate în Georgia, unde ar fi fost supuse unor proceduri medicale împotriva voinței lor.
Ministerul de Interne din Georgia a anunțat joi că trei femei thailandeze au fost repatriate în urma intervenției autorităților. Conform informațiilor preliminare, acestea ar fi fost recrutate sub pretextul că vor lucra ca mame surogat, însă, odată ajunse în Georgia, au descoperit că nu existau contracte legale și că în loc de sarcină erau supuse unui proces de recoltare a ovulelor.
Surapan Thaiprasert, comandantul Diviziei de afaceri externe a Poliției Regale Thailandeze, a confirmat pentru Reuters că autoritățile din Bangkok investighează cazul în colaborare cu omologii lor georgieni. Patru cetățeni străini au fost deja interogați în cadrul anchetei.
Una dintre victimele acestei rețele a oferit un interviu presei în cadrul unei conferințe din Thailanda. De teama repercusiunilor, femeia și-a ascuns identitatea cu o mască și o pălărie.
„Am văzut un anunț pe rețelele de socializare despre oportunitatea de a fi mamă surogat. Se oferea cazare și o plată de 25.000 baht (aproximativ 740 de dolari) pe lună. După ce am fost de acord, am fost dusă în Georgia, trecând prin Dubai și Armenia. Acolo, doi cetățeni chinezi m-au escortat într-o casă”, a declarat aceasta.
La sosirea în imobil, femeia a fost șocată să descopere că alte 60-70 de femei thailandeze se aflau deja acolo.
„Ne-au spus că nu există niciun contract de surogat și niciun părinte care să ne aștepte. Apoi am început să aflăm ce se întâmplă cu adevărat: femeile erau injectate, anesteziate și li se extrăgeau ovulele cu ajutorul unei mașini”, a povestit victima.
Femeia și colegele ei au realizat rapid că au fost înșelate și au încercat să găsească soluții pentru a scăpa.
„Ne-am prefăcut bolnave pentru a părea prea slabe și pentru a evita recoltarea ovulelor. Ne-au luat pașapoartele și ne-au spus că, dacă ne întoarcem în Thailanda, vom fi arestate”, a mai spus aceasta.
Cazul a fost adus în atenția publicului de către Fundația Pavena Hongsakul pentru copii și femei, un ONG thailandez care a reușit să sprijine întoarcerea în țară a celor trei femei salvate. Organizația estimează că în prezent aproximativ 100 de femei thailandeze sunt încă blocate în Georgia, victime ale aceleiași rețele de trafic de ovule umane.
Autoritățile din Thailanda și Georgia continuă investigațiile pentru a destructura rețeaua și pentru a salva restul femeilor captive. Ancheta este în desfășurare, iar oficialii nu exclud posibilitatea ca grupul infracțional să fie mult mai extins decât se credea inițial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News