O rază cosmică misterioasă, din afara galaxiei noastre, a ajuns pe Pământ. Ar proveni din "materia întunecată"

foto: Kyoto University
foto: Kyoto University

Particula Amaterasu este aproape la fel de puternică precum particula „Oh-My-God” (OMG) din 1991, considerată cea mai puternică rază cosmică detectată vreodată.

Astronomii angrenați în studierea originilor enigmatice ale radiațiilor cosmice au identificat o particulă extrem de rară caracterizată prin energie ultra-înaltă. Cercetătorii sugerează că această particulă a ajuns în sfera Pământului de undeva din afara galaxiei, scrie CNN.

Energia acestei particule subatomice, imperceptibilă ochiului uman, echivalează cu energia eliberată atunci când o cărămidă îți cade pe degetele de la picioare, măsurată la nivelul taliei. Descoperirea, detaliată într-un nou studiu publicat în revista Science joi, aduce în prim-plan o particulă denumită Amaterasu, nume inspirat de zeița solară din mitologia japoneză. Această particulă se apropie în putere de celebra „Oh-My-God” (OMG) din 1991, considerată cea mai puternică rază cosmică detectată vreodată. Razele cosmice, particule încărcate electric, străbat spațiul și continuu interacționează cu Pământul. În timp ce razele cosmice de energie joasă pot avea originea în Soare, cele de energie extrem de înaltă sunt excepționale, presupunându-se că provin din alte galaxii sau surse extragalactice.

„Dacă ții mâna întinsă, în fiecare secundă îți trece câte o rază cosmică prin palmă, dar acestea sunt de energie foarte joasă”, a spus coautorul studiului John Matthews, profesor cercetător la Universitatea din Utah. Când vorbim de radiația cosmică de energie foarte înaltă, se întâmplă să ai o astfel de rază pe kilometru pătrat la fiecare 100 de ani, a explicat Matthews. „Nu o să îți treacă niciodată prin mână”.

A călătorit tocmai din "materia neagră"

Deși radiația cosmică a fost subiectul unor cercetări ample de-a lungul anilor, originile exacte ale acestor particule de energie înaltă rămân neclare. Se presupune că această formă de radiație cosmică este legată de găurile negre, exploziile de raze gamma și nucleele active ale galaxiilor. Cu toate acestea, cele mai puternice raze cosmice detectate până în prezent par să-și aibă originea într-un loc aparent gol sau în spațiul cunoscut sub denumirea de „spațiul întunecat” sau "materia neagră", unde nu au loc evenimente cosmice violente.

Evenimentul recent a declanșat 23 dintre cele 507 detectoare de suprafață ale observatorului de radiație cosmică din Utah (Telescope Array), energia razei fiind estimată la 244 de exa-electronvolți. Particula OMG detectată acum mai bine de 30 de ani a avut 320 de exa-electronvolți. 1 exa-electronvolt (EeV) este egal cu 1 miliard de giga-electronvolți (GeV), iar 1 GeV este egal cu 1 miliard de electronvolți (eV). Ceea ce înseamnă că particula Amaterasu avea o energie de 244.000.000.000.000.000.000 eV sau 244 x 10^18 eV. Prin comparație, energia obișnuită a unui electron din aurora polară are 40.000 eV, potrivit NASA.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel