Un fizician spune că o rachetă SpaceX, lansată recent, ar fi făcut o gaură în ionosfera Pământului.
Un fizician spațial a spus că este "foarte posibil" ca o rachetă SpaceX lansată la începutul acestei luni să fi făcut o gaură în ionosfera Pământului, scrie Insider.
Ionosfera este locul în care atmosfera Pământului se întâlnește cu spațiul și se întinde la aproximativ 50 până la 400 de mile deasupra suprafeței Pământului, a spus NASA.
Jeff Baumgardner, cercetător senior de la Universitatea din Boston, a făcut comentariile pentru Spaceweather. Găurile ionosferice au devenit mai frecvente pe măsură ce sunt lansate un număr record de rachete, se arată în raport. Găurile sunt temporare, deoarece reionizarea are loc la răsăritul soarelui.
O fotografie a incidentului a fost surprinsă de fotograful Jeremy Perez pe 19 iulie, după ce SpaceX a lansat o rachetă Falcon 9 de la o bază din California. Falcon 9 de la SpaceX este o rachetă reutilizabilă, în două etape, concepută pentru a transporta în mod fiabil oamenii și mărfurile pe orbită.
Fotografia a arătat o strălucire roșie fluorescentă despre care Perez a spus că "s-a extins spre sud și a traversat Calea Lactee". El a spus că strălucirea a fost vizibilă timp de aproximativ 20 de minute după lansare.
Baumgardner a spus că fenomenul a fost "bine studiat" și poate apărea atunci când "rachetele își ard motoarele la 200 până la 300 km deasupra suprafeței Pământului".
"Strălucirea roșie apare atunci când gazele de eșapament din a doua etapă a rachetei fac ca ionosfera să se recombine rapid", a spus el, referindu-se la acea fotografie.
SpaceX a experimentat fenomenul înainte, în 2017, a spus un raport al Arts Technica. În 2018, presa a raportat că o altă lansare a unei rachete Falcon 9 a provocat o gaură de 560 de mile în ionosfera Pământului, care a durat aproximativ la trei ore. Reprezentanții SpaceX nu a venit deocamdată cu un comentariu pe marginea acestui subiect.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu